Connect with us

България

САС отмени запори на Божков за 300 млн. лева, той репликира Гешев от Дубай

Публикувана

на

Софийският административен съд отмени запори върху фирмата на Васил Божков „Ню Геймс“, наложени от НАП. Става дума за запорирани банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка, както и 16 автомобила. Решението на съда е окончателно, предаде banker.bg.

НАП е наложила тези запори на основание двата акта за 273.150 млн. лева, издадени от Държавната комисия по хазарта и представени като задължение към държавата. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лв. като обезпечение по бъдещ иск.

Второто решение касае постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Става въпрос за обезпечение от 22,5 млн. лв. Запорът е наложен с мотив неплатен корпоративен данък на „Ню Геймс“.

„На първо място датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията, почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки. Основателни са доводите на жалбоподателя, че в рамките на няколко работни дни ревизиращите органи не са могли да определят предполагаемият размер на задълженията, както и и наличието на предпоставки, че събирането на вземането ще бъде затруднено или невъзможно. Искането е с бланкетно съдържание и е немотивирано. Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове до извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева. От ответника не са представени доказателства, че към датата на издаване на процесното постановление са извършени действия по събиране на доказателства в хода на възложената ревизия. Т.е. не е установено с какви изходни данни са разполагали органите по приходите преди възлагането на ревизията относно предполагаемите задължения на дружеството, а също така и какви са новоустановените факти и обстоятелства след възлагането на ревизията. Единственият мотив в искането за налагане на предварителни обезпечителни мерки е, че е налице съществено разминаване между декларираните приходи от продажби и това ще доведе до допълнителни задължения за корпоративен данък в размер на 22 528 044 лева. Същият не е подкрепен с доказателства“, казват магистратите.

В съдебното решение се казва също, че липсват и доказателства за това дали запорът на банковите сметки в посочените търговски банки е наложен, защото по делото се съдържа само доказателства за изпращане на запорното съобщение, но няма доказателства, че запорът е реално наложен.

„Директорът на ТД на НАП не е съобразил дали обезпечителната мярка е подходяща и дали съответства на обезпечителната нужда, респективно на това дали съответства както на предполагаемото задължение, така и дали запорираните суми не надхвърлят значително обезпечителната нужда /предполагаемия размер на задължението/“, се посочва още в решението на съда.

През март фирмата на „Ню геймс“, чрез която Божков оперираше „Националната лотария“, поиска от Софийския градски съд да я обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност. От молбата на дружеството до съда става ясно, че дружеството не може да извършва никакви плащания, тъй като всичките му банкови сметки са запорирани със заповеди на Националната агенция за приходите.

Лотарията остана без хазартен лиценз след нарочни промени в Закона за хазарта и дейността по предлагането на „билети на късмета“ бе прехвърлена към държавното тото.

Държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на „Ефбет“ братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания.

Същевременно обвиняемият бизнесмен Васил Божков отговори от Дубай на обвиненията на главния прокурор Иван Гешев за антиките, за които обвинител №1 твърди, че едва 212 артефакта от огромната колекция на хазартния бос са регистрирани.

При обясненията си пред депутатите Гешев няколко пъти спомена, че около 7000 вещи с белезите на културно наследство са били иззети от офиса на Божков. Голяма част от тях са съхранявани по недопустим начин, били са изкопани в различни места в България и не са регистрирани. Шефът на държавното обвинение обяви още, че държавата ще предприеме мерки за конфискуването им и оцени колекцията на над 1 млрд. евро.

Хазартният бос отговаря, че Гешев не познава и не спазва законите. Закупените от чужбина не се регистрират и не подлежат на контрол от държавата. Божков настоява да се върне един от ритоните в България.

През май бизнесменът обяви, че ритон е пуснат в продажба на свободния пазар. Тогава той определи изземването на предмети от неговата колекция като „незаконно заграбване“

Ето какво написа днес Васил Божков:

„Иван Гешев за пореден път доказа, че не познава или не спазва законите.

1. Не знае ли, че закупените от чужбина артефакти не подлежат на регистрация и контрол от страна на държавата?

2. Не знае ли, че по закон няма срок за регистрация на артефактите?

3. Да не бърка дейността на музея на Фондация „Тракия“ с Васил Божков.

PS: Нека има доблестта да върне ритона отново в България.“

 

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement