Connect with us

България

Сърбия – арената на сблъсък между САЩ и Русия на Балканите

Публикувана

на

В материал озаглавен „Сърбия – мястото на сблъсък между Русия и САЩ на Балканите“, руското издание „Военное обозрение“, анализира противопоставянето между двете суперсили на Балканите и избирането на Сърбия като арена и инструмент на това противопоставяне в материал, представен без редакторска намеса.

Сръбската преса съобщава, че САЩ значително засилват конфронтацията с Русия в Балканския регион. В същото време те са избрали Сърбия за основен инструмент за постигане на целите си. Русия от своя страна е заинтересована да гарантира, че Сърбия ще остане неутрална към различните остри геополитически процеси, протичащи между САЩ и Русия.

Фактът, че Сърбия е мястото на сблъсък между Москва и Вашингтон, се потвърждава от активизирането на западните и руските представители на политическия елит в страната.  Те често повдигат въпроса колко важна е Сърбия на Балканите. Ясно е, че САЩ с помощта на Сърбия се опитват да разширят сферата на влияние на военния блок на НАТО. Основната им цел е окончателното решение на косовския въпрос. Русия от своя страна се опитва да предотврати действията на САЩ, като предприеме ответни мерки за противодействие.

Вашингтон и Москва изпратиха опитни представители на дипломацията в Сърбия с цел да лобират успешно за техните интереси. Александър Боцан-Харченко и Антъни Годфри вече са започнали кореспондентски спор. Годфри твърди, че Съединените щати трябва да помогнат на Балканите за заобикаляне на „корумпиращо влияние“ на Москва, а според руския дипломат Русия трябва активно да търси сближаване със Сърбия и да предотврати втора военна кампания на НАТО срещу страната.

„Задачите на САЩ на Балканите са противоположни на задачите на Русия, но са идентични със задачите на Сърбия, която бързо се интегрира със Запада. Ние подкрепяме стремежа на Сърбия в нейното желание да се интегрира със Запада и в желанието за нормализиране на отношенията с Косово “, цитират думите на Годфри сръбските медии. Дали Белград наистина иска да се присъедини към НАТО и да сложи край на нормализирането на отношенията с Косово, е много спорен въпрос. Боцан-Харченко подчерта, че Сърбия трябва да не позволява да се превърне в бойно поле, където ще се случи сблъсък със Запада. Самата страна трябва да избере собствената си съдба и да поддържа неутралитет, заключава руският дипломат.

За Русия е важно международното право да бъде основата в решаването на международни проблеми в региона. По-специално това се отнася до въпроса за Косово, който не е решен вече второ десетилетие. Тук интересите на Сърбия и Русия съвпадат, което не може да се каже за Съединените щати. Белият дом никога не е криел факта, че подкрепят независимо Косово.

Също така САЩ винаги са били лоялни към Албания. Струва си да се отбележи, че Джон Радклиф, който е кандидат за поста на директор на Националната разузнавателна агенция на САЩ, според някои доклади, има тесни отношения с албанската диаспора в Америка. Той дори беше забелязан веднъж да изобразява с ръце двуглавия орел – символ на „Велика Албания“. Това са двойни стандарти, когато САЩ активно подкрепят Косово и Албания, а Донбас, чието население не иска да живее като част от Украйна, те отказват да подкрепят, коментира изданието.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2019
ПВСЧПСН
« ное.  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031