Connect with us

България

Сарафов внесе сигнал срещу Иван Гешев, едно от престъпленията „Барселонагейт“

Публикувана

на

В Софийската градска прокуратура е постъпил сигнал на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата.

Това е първото официално съобщение на държавното обвинение по повод информацията за сигнал срещу главния прокурор.

От прокуратурата уточняват, че сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП.

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15.05.2023 г., се посочва още в съобщението.

Според Сарафов, Гешев е извършил няколко престъпления. Отделен сигнал е пратен и до Висшия съдебен съвет, пред който Сарафов настоява да бъде образувано дисциплинарно дело срещу главния прокурор.

Софийската градска прокуратура сега ще трябва да се  произнесе по сигнала на Сарафов срещу Гешев. Тя може или да започне проверка, или директно да образува разследване, или да откаже такова.

Предистория:

Сигналът на Сарафов е разделен на три точки. В първата Сарафов разказва как вчера сутринта в 9 ч.(час преди изявлението на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви война на Бойко Борисов)е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илияна Кирилова.

Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал разговора си с него. „След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си“, разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам.-главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.

В сигнала си Сарафов твърди, че освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, той е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки „специално техническо средство за негласно събиране на информация“.

Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща – станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт“, това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.

На трето място Сарафов се спира на казуса „Барселонагейт“. По време на изявлението си Гешев разказа как наблюдаващият прокурор по делото се обръща към него с „Иван“ и как му е казал, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил делото, свързано с Борисов, да бъде прекратено до миналия петък. Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана – някой, казал на друг, той на трети и т.н. По думите на главния прокурор, който сам през януари се заричаше това разследване да приключи „до месец – месец и нещо“, делото ще се точи поне до края на годината. Сарафов определи това обвинение като „абсолютно несериозно“. А сега в сигнала си пише, че Гешев е направил публично признание, че се намесва по делото неправомерно и така извършва престъпление срещу правосъдието.

 

Сарафов доскоро беше верен на Гешев и не е показвал да се смущава от методите и действията му. След взрива от 1 май той беше и основният говорител на прокуратурата за случилото се, включително обясни как главният прокурор е бил със семейството си в колата по време на взрива. След като тази информация беше публично опровергана, Сарафов излезе с позиция, че е бил подведен. След това, с друга позиция, обяви, че прокуратурата дълбоко е нагазила на политическия терен, а Гешев е наредил до мястото на взрива да бъде допуснат митичният израелски експерт по контратероризъм, заведен там от зам.-директора на следствието Ясен Тодоров. (Сарафов поиска освобождаването на Тодоров от поста.)

В изявлението си от вчера Гешев нападна Сарафов, че е опитал да направи преврат срещу него. А Сарафов отвърна, че се страхува за живота си, след което поиска и получи охрана от Министерството на правосъдието.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни