Connect with us

Свят

Самолетът на Ангела Меркел аварира при полета към срещата на върха на Г-20

Публикувана

на

Германският канцлер Ангела Меркел беше принудена да пропусне откриването на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес заради инцидент на борда на правителствения самолет „Конрад Аденауер“.

Полетът на делегацията на Меркел беше върнат обратно към Германия само един час след излитането от Берлин.

Причината: държавният Airbus A340 е претърпял пълен срив на комуникационните системи за връзка със земята. Подобна авария се смята за опасна извънредна ситуация във въздушния транспорт, затова пилотите са решили веднага да прекратят полета към Аржентина. По това време самолетът се е намирал във въздушното пространство на Холандия.

На борда на самолета е имало само един сателитен телефон, с който екипажът на правителствения самолет е успял да възстанови контакта с ръководителите на въздушното движение и да планират аварийно кацане на летище Кьолн-Бон.

Срив на самолетните комуникации, които са подсигурени с няколко подсигуряващи системи, се случва изключително рядко, пише „Шпигел“.

Изданието посочва още, че при кацането си в Кьолн самолетът е претърпял още един проблем – поради ремонтни дейности на летището е било възможно да се направи кацане само на по-късата писта, затова А340 е трябвало да спре много по-рязко от обичайното.

Тъй като машината е изразходила твърде малко количество керосин, а не е било възможно да се освободи от излишното гориво над Кьолн, тежестта на самолета е била все още значителна. Вследствие на това спирачната система е прегряла извънредно при кацането, като се е наложило екипи на пожарната на летището да се намесят.

Меркел е пренощувала в Бон, докато изчака да бъде изпратен резервен самолет от Берлин, за да може да продължи полета си. Военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен е била информирана за проблема, като в продължение на няколко часа се е опитвала безуспешно да потърси съдействие за изпращане на алтернативен VIP-самолет за дълги полети от друга страна-членка на ЕС за нуждите на канцлера.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни