Connect with us

България

С юридически хватки Доган брани плажa до сарая в парк „Росенец“

Публикувана

на

Проектантът на сарая на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти, съобщи партия „Да, България“.

На 5 ноември м.г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) – Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”. Въпреки решението обаче вписването на плажа все още не е факт. След запитване от общинския съветник от „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК, от службата отговарят, че “в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба”.

Арх. Калин Тихолов като представител на фирма “Стрейтлайн” обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Той казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на брега, въпреки че няма нотариален акт за нея.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка”, както се посочва в решението на СГКК-Бургас. Според него е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. Видеокадри от 2016 г. обаче ясно показват, че край сарая на Доган има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Арх. Тихолов иска иска още съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите, както и приблизителното им отлагане. Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ е незаконна. Това излиза от съобщението на прокуратурата за приключилата проверка на обекта.През юли миналата година съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на брега край имението. Там обаче беше посрещнат от охранитени на Националната служба за охрана, които грубо го изблъскаха във водата и не му позволиха да стъпи на държавния бряг. Впоследствие двама от гардовете бяха уволнени, а други четирима по-леко наказани.

Последва и проверка на прокуратурата, която показа, че за изградените строежи и обекти на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ – „Двуетажна масивна сграда“, три бунгала, „Триетажна масивна сграда“, „Оранжерия – 500 м2“, „Двуетажна сграда“, на място не са представени строителни книжа. И в община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена. Министър Росен Желязков е докладвал че пристанището не е в регистъра по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Не е издавано удостоверение за експлоатационна годност за специализиран пристанищен обект „Пристан за яхти и лодки – Отманли“.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура, но все още държавното обвинение не е съобщило за привлечени към наказателна отговорност.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни