Connect with us

Последни новини

Руската агентка Мария Бутина призна вината си за шпионаж

Публикувана

на

Руската гражданка Мария Бутина, обвинена в САЩ, че е действала като руски таен агент, се призна за виновна за участие в заговор, съобщи Ройтерс.

Делото се води от прокуратура във Вашингтон, а не от специалния прокурор Робърт Мюлър, който разследва руската намеса в изборите през 2016г.

Бутина се яви във федерален съд, след като се съгласи на сделка със следствието, отказвайки се от съдебен процес.

Като част от сделката Бутина призна, че се е опитала да се внедри в Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) и да предава разузнавателни сведения за американски политици на висш руски правителствен служител.

Първоначално 30-годишната Бутина, завършила Американския университет във Вашингтон и отстоявала публично правото на притежание на огнестрелно оръжие, не се признаваше за виновна. Нейният адвокат твърдеше, че тя е просто студентка, която се интересува от подобряването на руско-американските отношения. Докато чака присъдата си, Бутина ще остане в затвора.

Бутина, казала в залата, че „абсолютно“ съзнава какво ще направи, според американски медии вече сътрудничи на прокуратурата. Експерти очакват споразумението ѝ с прокуратурата да даде по-добра представа как се осъществява руската намеса в американските избори.

Русия смята, че процесът е изфабрикуван, а според президента Владимир Путин „никой (в службите) не знае нищо“ за Бутина.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни