Connect with us

Водещи новини

Русия обяви журналиста Христо Грозев за издирване

Публикувана

на

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, съобщиха ТАСС и „Медуза“.
В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва „по чл. НК“. В какво точно е обвинен, не се уточнява. „Риа Новости“ съобщи, че Грозев се издирва за „разпространение на фейкове за руската армия“, позовавайки се на свои източници.
Bellingcat е международен разследващ проект. Екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й – за нежелана в Руската федерация.
„Нямам представа въз основа на какво Кремъл ме слага в списъка с издирвани, затова и не мога да коментирам на този етап. В известна степен няма и значение – от години те ясно показват, че ги е страх от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни унищожат“, коментира новината Христо Грозев в „Туитър“.

 

През юли руската ФСБ съобщи, че е успяла да пресече операция на украинското разузнаване за отвличане на най-малко три руски военни самолета, в която е участвал Христо Грозев.

Самият Христо Грозев каза, че операцията наистина е извършена от украинското разузнаване, но той няма нищо общо с нея. Освен това, според него, ФСБ е допуснала „сериозна грешка“ и е разкрила „самоличността на десетки офицери от контраразузнаването“. Украинските специални служби не коментираха нито изявленията на ФСБ, нито обясненията на Грозев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни