Connect with us

България

Румяна Бъчварова напуска кабинета, отива посланик в Израел

Публикувана

на

Президентът в крайна сметка е одобрил назначаването на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова за посланик на България в Израел, съобщи сайтът „Гласове“.

Бъчварова трябваше да замине за новото си назначение още миналата година, но през есента се разбра, че държавният глава има възражения спрямо кандидатурата й,както и редица други, предложени от Външно министерство. Бъчварова заминава за дипломатическата мисия без да е дипломат от кариерата, а по линията на политическите назначения.

Името на Румяна Бъчварова бе спрягано за посланик в Израел още през есента на миналата година.

В тв интервю на 09.09. 2018 година началникът на кабинета на Борисов не отрече да й е предлаган такъв пост.

„Като началник на кабинета имам такава възможност”, обясни Бъчварова в предаването „Тази неделя” по БТВ.

Попитана ще приеме ли предложението, тя заяви, избягвайки директния отговор: „Хубаво е да има много посоки”.

По информация на Епицентър.бг кандидатурата на Бъчварова за този пост е била лансирана лично от премиера, а президентът е решил да не му отказва.

До сега посланик в Израел бе Димитър Михайлов. Той е хебраист и арабист, с което превъзхожда Бъчварова.

Както вече написахме има и още една размразена посланическа кандидатура, тази на бившия ни посланик в Париж и Рим Марин Райков, който, като служебен премиер, се бе самоназначил на римската си мисия. Според правителствени източници Райков е оказал неимоверен натиск върху високопоставени членове на кабинета, за да замине за новото си назначение в Лондон без да прекъсва с престой в София, както изисква законът.

Предшественикът му Константин Димитров пък вече е напуснал британската столица отпреди няколко дни, въпреки че там страстите около Брекзит са в разгара си.

И Бъчварова, и Райков бяха сред трудните за съгласуване кандидатури между президентството и изпълнителната власт, които изпратиха първата партида от 10 нови дипломати зад граница още преди половин година.

Ради Найденов, който доскоро бе посланик в Берлин, ще поеме мисията ни в Берн. Ангел Чолаков от Франция пък ще отиде в Турция. Все още не ясно кой ще бъде пратен в Париж.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни