Connect with us

България

Румен Радев: Ще бдя България да не се отклони от пътя

Публикувана

на

Преди пет години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с госпожа Йотова. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие“.

Това каза държавният глава Румен Радев по време на церемонията по встъпване на длъжност за втория си мандат на площат „Свети Александър Невски“ в столицата.

21 салюта ознаменуват събитието, гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, а президентът постави венец.

Румен Радев заяви, че е работил за съединение, въпреки че са го обвинили в разединение. „Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията и върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и знаем по кои принципи градим принципите си – за законост, справедливост, просветеност, за истинско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще устоявам суверенитета, закоността и справедливостта. Това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни нови изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава.

Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим. И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото народът ни е осъзнал небоходимостта от единството на меч, дух и слово. Можем да постигнем целите си само, ако обществото остана единно в ролята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България. И тя ще вдъхновява и очертава пътят ни напред.“, заяви държавният глава.

Радев припомни, че в началото на предния си мандат е заявил, че не е важно колко ще бъде президент, а какъв президент ще бъде. „Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромиси с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, да устоявам правата и достойнството на своя народ. Заедно ще продължим да градим свободна, демократична просперираща и модерна България“, завърши словото си президентът Румен Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement