Connect with us

България

Румен Овчаров: Нека „бароните“ в БСП да не влизат във филма“от скандал в скандал“

Публикувана

на

Бившият енергиен министър Румен Овчаров е един от социалистите с най-голямо влияние в най-голямата организация на БСП – софийската. Пред bTV той защити прекия избор на лидер и призова „бароните“ в партията да не влизат във филма „от скандал в скандал“. Заради коронавируса изборът на лидер на БСП вероятно ще бъде отложен за есента. Основен конкурент на Нинова се очаква да бъде доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев.

 

„Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея.
Някои от факторите в БСП, волно или не, играят по тази свирка“, каза Румен Овчаров. Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив – ГЕРБ приемала нейни предложения, сред които за създаване на комисия за контрол на разходите и за по-ниски ставки на данъка върху добавената стойност.

 

„Корнелия Нинова или Кирил Добрев? Не е това въпросът. Въпросът е, че партията иска пряк избор, а в момента върви съпротива“, каза още Румен Овчаров. Според него съпротивата е от „бароните“ в БСП, които се опитват да си качат цената, но ако направят скандал, няма значение кой ще бъде лидер. Той обяви за барон лидера на пловдивската структура Георги Гергов, който по думите му бил лидер на първа частна партия – „Георги Гергов-Пловдив“.

За държавните бензиностанции

Самото упражнение за създаване на Държавна петролна компания е до голяма степен безсмислено. В България този сценарий не се случва. При нас се играе по-твърдичко и при такива случаи интензитетът е минимален, коментира той.

В България има над 3 400 бензиностанции. Какво ново ще допринесат още стотина бензиностанции, запита Овчаров и посочи, че чисто количествено нищо няма да се промени. Навсякъде в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни, а ако ги сравним с българските цени – те са по-високи, обясни бившият икономически министър.

Над 70% от данъчните складове са собственост на една група. Ако държавата иска по този начин да гарантира вноса на горива, това е добър ход, оцени обаче Овчаров, но допълни, че и „от тази трънка кой знае какъв заек няма да изскочи“.

По отношение на намаляване на ДДС-то на 9% за ресторантите, туризма и книгите, Овчаров отбеляза, че истината е по средата – и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов са прави сами по себе си. Решението за диференцирани ставки на ДДС-то е правилно, но въпросът е дали тези сектори трябвало да бъдат първите с диференцирани ставки, изтъкна Овчаров. Нека да не забравяме, че с ДДС в България се събират над 40% от данъчните приходи, напомни той.

Според него много трудно могат да бъдат изчислени загубите от намаляване на ДДС-то. По този начин се затваря една врата и се отваря друга, посочи Румен Овчаров.

Овчаров каза още, че няма да има голяма промяна в конкуренцията и цените, ако се създадат сто държавни бензиностанции, заради което за него идеята била безсмислена. Той обяви още, че от „трънката“ по-голям контрол над данъчните складове няма да изкочи кой знае какъв заек.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Advertisement