Connect with us

Култура

Роми Шнайдер и големите любови в живота й: Париж и „парижкият дявол“ Ален Делон

Публикувана

на

От всички любови, през които Ален Делон е преминал , една със сигурност ще помни до сетния си час, защото е може би най-голямата и най-драматичната от всички. Тя е Роми Шнайдер – единствената жена в живота му, която умира от разбито сърце. Буквално.

 Ако бе жива, на 23 септември т.г. тя щеше да навърши 82. Родена е на 23 септември 1938 г. във Виена, но големите любови в живота й са Париж и… „парижкият дявол“ Ален Делон.

Роми

Родена е през 1938 г. във Виена с рождено име Розмари Магдалена Албах в семейството на филмови звезди от ерата на нямото кино. За първи път Розмари се снима едва 15-годишна, при това заедно с майка си. Още с първите си два филма, тя заявява амбициите си да се превърне в голямо име в киноиндустрията. Световната слава идва с ролята й на императрица Елизабет Баварска в “Сиси” (1955).

 

 

Големият успех идва с ролята й на императрицата Елисавета Баварска в знаменития 3-сериен филм „Сиси“. През 20-те години на миналия век Роми Шнайдер е вече много известна в Австрия – родината на баща си.

Три години след този филм Роми вече е отегчена от мелодрамите, в които се снима. Надява се някой да й даде по-комплексна роля, както и най-после да отърси от гърба си бремето на деспотичното си артистично семейство, което освен живота й, направлява и финансовите й дела. През 1958 г. категорично отказва да се снима в продължението на “Сиси” и заминава за Париж. Там моментално й предлагат главната роля във филма “Кристин”. Вече със самочувствието на звезда, Роми настоява сама да избере екранния си партньор.

Продуцентите й предоставят папка със снимките на няколко актьора, от които тя се спира на никому неизвестния Ален Делон.

Като куче и котка

Роми пристига за снимките на “Кристин” в Париж и още на летището е посрещната от стотици фенове, които са влюбени в нейната “Сиси”. Ален Делон също се появява на официалното посрещане с букет червени рози. От пръв поглед не харесва бъдещата си партньорка и дори си позволява да й изпусне обидна реплика по неин адрес пред всички.

Заради личната неприязън на Делон, екранната им връзка не се развива спрямо очакванията на режисьора. И как би могло изобщо да се получи нещо между тях – а те идват от два съвсем различни свята! Тя произхожда от семейство, където се прилага по немски строго възпитание, а той е въздухар с избухлив характер. Тя е европейска знаменитост, а той е Мосю Никой. Нищо чудно, че постоянно са в конфликт на снимачната площадка.

Там веднага й предлагат главна роля във филма „Кристина“. Роми приела, но поставила условие – сама да си избере партньор за филма. Преглеждайки множество фотографии, избрала никому неизвестния по онова време…. Ален Делон.

 

Роми се смяла на дългото му име – Ален Фабиен Морис Марсел Делон. Младежът бил на 23, животът му не бил розов – дете на разведени родители, израснало в предградията на Париж от други – приемни родители.

Възпитанието му било взето повече от улицата, отколкото от семейството, и затова имал комплексарски и сприхав характер.

В казармата, която изкарал в Индокитай, често го пращали в карцера.

Всъщност, този характер на Ален Делон, ще му създава проблеми и по-нататък в живота – както в личния, така и в професионалния му живот, но Роми била твърде млада, за да се замисли за това.

Тя просто го харесала – от пръв поглед, и… завинаги!

За разлика от нея, той още нямал никакъв опит в киното. След казармата работил за кратко някъде, откъдето светкавично бил уволнен.

Към киното го насочил Жан-Клод Бриали, който му казал, че красивата му външност може да му даде шанс. И така се стига до „кастинга“, в който го избира Роми Шнайдер.

Когато Роми пристига за снимките на „Кристина“ в Париж, на аерогарата я чакат куп почитатели, сред които и един младеж, с букет червени рози в ръка.

Той бил никому неизвестният още Ален Делон.

Вместо обаче да й направи комплимент, той – верен на характера си, изглеждал направо намусен и сърдит, и дори успял да обиди Роми с пренебрежително изказване.

Снимките започнали и не вървяли никак гладко. Двамата не успяли да се нагодят един към друг. Всъщност, били твърде различни: тя – възпитана от строги родители немци, а той – вятърничав французин с несдържан характер и хулигански език.

И още нещо слагало гранична бразда в отношенията им – Ален неприкрито показвал раздразнението си от факта, че тя е известна, а той -г-н Никой.

Но в един момент очевидно прескочила „искрата“ помежду им. Роми направила първата крачка, а Ален наел квартира в Париж, в която заживяли заедно.

Семейството на Роми било направо шокирано от тази „безнравственост“ и започнало да настоява за сватба.

През 1959 г. Ален и Роми се сгодяват.

Отношенията им обаче продължили да бъдат все така напрегнати, както в самото начало на връзката им – с редуване на караници, раздели и сдобрявания. Причината за това по-често бил Ален, с неговия непоносим характер.

След кавга той винаги си тръгвал и можел дълго време да остави Роми безутешна, след което се връщал и тя винаги му прощавала. И всичко продължавало по старому….

Двамата заминават заедно за Италия, където Ален е поканен от самия Лукино Висконти да играе във филма му „Роко и неговите братя“ – филмът, който ще го направи световно известен.

Кариерата на Ален е толкова важна за него, че сватбата им с Роми се отлага за неопределено време.

Цели 4 години двамата са годеници без брак. Нейната кариера е в спад, а неговата расте.

Ролите им си разменят разменят местата – Ален Делон става все по-известен, харесван и желан.

През лятото на 1963 г. папараци го заснемат да се прегръща с някаква блондинка.

След като снимката била публикувана във вестниците, той веднага позвънил на Роми, за да я увери, че това е вестникарска клюка, но само след месец й съобщава чрез свой приятел, че иска да развалят годежа и да се разделят, защото в живота му се е появила друга жена?…

Роми Шнайдер научава от вестниците, че Ален се е оженил и му се е родил син. Две години по-късно Ален Делон и жена му Натали заминават за Холивуд, и въпреки че там той не постига желания успех, вече е световно известен.

Раздялата с Ален се оказва тежко изпитание за Роми Шнайдер. В киносредите тръгнали слухове, че тя иска да сложи край на живота си заради него.

Така или иначе, всичко затихва, когато вестниците обявяват, че актрисата сключва брак с драматурга на един берлински театър – Хари Майен. Той се развел, за да се ожени за Роми.

Актрисата изглежда щастлива, когато се ражда първородният им син Давид.

Но съдбата й носи нови изненади – през 1969 г. й телефонира Ален Делон, с предложението тя да му партнира във филма „Басейнът“. Роми се съгласява. Страстта, която двамата показват на екрана, моментално раздухва слуховете, че двамата отново имат връзка. Папараци ги заснемат как се прегръщат на летището в Ница.

По-късно Роми Шнайдер сама ще признае, че е останала вярна на съпруга си, но това очевидно не изглеждало така в неговите очи. Хари се почувствал унизен от вестникарските намеци и снимки, и започнал да пие – изпаднал в депресия, след което й поискал развод.

Двамата се развеждат официално през 1973 г. Синът им Давид остава с майка си. След развода Роми Шнайдер също започва да посяга към чашата – здравето й сериозно с разклаща.

През 70-те години на миналия век пресата вече започва открито да пише за нейната пристрастеност към алкохола и депресивните й състояния. Въпреки това, именно в онзи период Роми Шнайдер изиграва най-добрите си роли в киното.

Появява се и светъл лъч в личния й живот – омъжва се за секретаря си Даниел Биазини – мъж с приятна външност – според някои, „копие на Ален Делон“?…

Ражда дъщеря, на име Сара. Но и това семейно щастие не трае дълго. Двамата с Даниел се развеждат, дъщеричката им остава с баща си.

През 1979 г. Хари Майен се самоубива. Роми Шнайдер изпада в депресия – смята, че е виновна за самоубийството на съпруга си.

По онова време Ален Делон живее с актрисата Мирей Дарк. През 1987 г. се жени за трети път – за Розали Ван Бремен, която му ражда две деца. И от 1997 г. актьорът обявява публично, че смята себе си отново за ерген?…

Но Роми отдавна не е жива!..

16 години преди това съдбата й нанася тежък удар През 1981 г. едва 14-годишен умира любимият й син Давид. Смъртта му е повече от нелепа – забравил си ключовете и се наложило да прескочи оградата на къщата, но буквално се нанизва на един от острите й метални шипове.

Роми Шнайдер е безутешна – не може да прежали Давид. Затваря се вкъщи и единственият човек, с когото общува е… Ален Делон. Всъщност, Делон организира погребението на Давид – Роми е в състояние на несвяст, не иска да приеме смъртта на детето си. Изпада в истинска душевна агония.

Преживява с много малко сина си. Умира на 29 май 1982 г. в дома си. Тръгват слухове, че се е самоубила…Лекарите се произнасят, че е умряла при сърдечен пристъп, но тъй като не й е правена аутопсия, причините за смъртта й остават неизяснени и до днес.

Жестоката съдба праща в гроба една от най-големите легенди в историята на киното. Роми Шнайдер умира само на 43. И макар че вестниците пишат, че последната й любов е продуцентът Лоран Петен, всички знаят каква е истината – в сърцето й винаги е имало един-единствен мъж – Ален Делон.

Той я погребва в гроба на сина й Давид и занася там същите червени рози, с които се появява на първата им среща на летището в Париж!…

Роми Шнайдер остави незабравими образи на жени в световното кино. В нейна памет испанският режисьор Педро Алмодовар направи филма „Всичко за майка ми“. Актрисата остана легенда, която някакси сля житейския и филмовия си образ в едно – неповторимата Роми Шнайдер.

 

В Златния фонд на киното ще останат филмите „Кардиналът“, „Басейнът“, „Нещата от живота“, „Старата пушка“, „Мадо“ и др. с нейно участие.

Последният филм, в който се снима – „Кафене Сан-Суси“, излиза на екран в годината на смъртта й – 1982-ра.

twig.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement