Connect with us

България

Рокади в 6 без 5: Властта сменя 9 посланици, Румяна Бъчварова се завръща от Израел

Публикувана

на

Правителството на Гълъб Донев е започнало масова смяна на български посланици в чужбина в последните две седмици – без да става ясно кога са одобрени от Министерски съвет.

Медията е открила в системата за правна информация, че кабинетът е „заредил“ девет предложения до Румен Радев за промени на дипломатически представители на България. Съобщение за заседание на правителството, на което те са гласувани, обаче няма.

Сред тях са ръководителите на мисиите на страната в Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел.

Това е втората серия от смени на посланици за последните две седмици, след като бяха съобщени смени на посланиците в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия.

От назначенията се вижда, че няколко души от служебното ръководство на Министерството на външните работи – включително самият министър – са се разпределили на посланически позиции още преди края на мандата на кабинета „Донев“.

Външният министър Николай Милков е определен за постоянен представител на България в НАТО – пост, който не е попълнен вече втора година след оттеглянето на Драгомир Зарков, който за кратко беше и министър на отбраната. Заместникът му Костадин Коджабашев е бъдещият посланик във Ватикана, който сменя Богдан Паташев.

До избухването на войната в Украйна Коджабашев оглавяваше посолството в Киев – оттогава досега България не е върнала своя посланик в нападнатата от Русия страна, за разлика от други европейски страни.

Новият посланик в Израел на мястото на бившия вицепремиер Румяна Бъчварова е Славена Гергова, бивш посланик на България в Мавритания до ноември 2022.

Бившият евродепутат от ДПС Метин Казак е предложен за посланик на България в Йордания – той беше посланик в Катар до 2020 г.

Григор Порожанов, който ръководеше посолството в Китай, отива в Германия на мястото на Елена Шекерлетова.

Николай Янков ще бъде новият посланик в Индия, а Павлин Тодоров сменя Кипър с Виетнам.

Ясен Томов е предложен за посланик в Ливан на мястото на Боян Белев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни