Connect with us

България

Рихард Зорге – шпионинът на 20 век, кой е всъщност той

Публикувана

на

В продължение на почти две десетилетия след края на Втората световна война един голям герой остава неразкрит в Съветския съюз. През 1963г. Никита Хрушчов гледа френски филм на име „Кой сте Вие, доктор Зорге?“, сниман въз основа на живота на забележителния съветски шпионин Рихард Зорге. Според известния учен и историк Стюард Д. Голдман съветският лидер пита КГБ дали историята е истинска, а, след като това бива потвърдено, Зорге получава посмъртно титлата „Герой на Съветския съюз“.

Зорге, роден в смесено семейство с баща германец и майка рускиня от Баку (тогава част от Руската империя), през 1895г., става може би най-успешният международен шпионин на 20-ти век. Семейството му се мести в Германия няколко години след раждането му и той израства в германско семейство над средната класа, но историците са единодушни, че руските му корени оставят дълбоки следи в Зорге още от ранна възраст.

Той се присъединява към германската армия преди Първата световна война и дори е награден с железен кръст. След като е освободен поради ранявания, Зорге попада на трудовете на Карл Макрс и става социалист. Завършва докторската си степен през 1919г. и се присъединява към Германската комунистическа партия. През следващите няколко години участва в няколко леви агитации.

Изправен пред немските власти, Зорге избягва в Съветския съюз през 1924г., където се присъединява към Коминтерн, съветска организация, която работи с комунистически партии в чужбина.

По това време вече е развил репутация на женкар. „Зорге беше роден красив и харизматичен, неустоим за жените и предизвикващ възхищение у мъжете“, пише в статия за историческия уебсайт History Net Стюард Голдман. Зорге се жени за руска театрална актриса, но има и няколко любовници.

Анексацията на Манджурия към Япония през 1932г. кара Москва да се безпокои за японските проекти за съветския Далечен Изток.

Зорге е натоварен с изграждането на мрежа в Япония, за да разбере намеренията на Токио към СССР.

 

Основни успехи

Един от първите успехи на шпионина в източната държава е разкриването на немско-японските преговори относно антикомитерския пакт, насочен срещу Съветския съюз.

Новината, че Япония се опитва да убеди Германия да формира антисъветски съюз кара Йосив Сталин да притисне Берлин към преговори, които водят до сключването на пакта Рибентроп – Молотов. Това по същество убива всякакви скорошни шансове за атака на два фронта от Германия и Япония над СССР.

Още през декември 1940г. Зорге предупреждава за потенциална германска атака над Съветския съюз. Според книгата „Шпионинът на Сталин“ на Робърт Уаймънт на 30 май 1941г. Зорге информира Москва, че през последната седмица на юни Германия ще атакува.

Сталин обаче не обръща внимание на предупреждението, като нарича Зорге „копеле, което създава фабрики и публични домове в Япония“. Историците спорят дали точната дата на операция „Барбароса“ е предадена на Москва от Зорге. Веднъж щом атаката настъпва, Сталин започва да гледа сериозно на своя шпионин.

Атака над Далечния Изток от страна на Япония, едновременна с тази на европейския фронт от Германия, би довела до катастрофални последици. Но Япония, която води война срещу Китай, трябва да избира между атакуването на СССР или френските, британските и холандските колонии в Азия.

Близкият на японското правителство Хоцуми Одзаки помага на Зорге да оцени заплахата от Япония. Шпионинът информира Москва, че Токио ще се съсредоточи върху южния си фронт и ще атакува Русия, само ако Червената армия претърпи бърза загуба от нацистка Германия. Той успява да се добере до потвърждение, че Германия не е успяла да убеди Япония незабавно да атакува СССР.

Въз основа на тази информация през ноември 1941г. Съветският съюз мести 15 дивизии пехотинци, 3 дивизии кавалерия, 1700 танка и 1500 самолета от Далечния Изток към европейския фронт, твърди Стюард Голдман. „Тези мощни подкрепления обърнаха хода на битката за Москва през първата седмица на декември 1941г., същевременно Япония атакува Пърл Харбър“, пише историкът.

Арестът от японците

Засекретените радиосъобщения на Зорге звучат безсмислено за японската тайна полиция. Въпреки това те заподозряват Зорге и най-накрая успяват да го хванат, след като наемат офицер от Гестапо в германското посолство да го шпионира.

Зорге е арестуван през октомври 1941г. Съгласява се да сътрудничи с властите, стига да не арестуват любовницата му Ханако Иши и съпругите на неговите колеги. Японците се съгласяват с това условие.

Той е хвърлен в затвора за 3 години, докато японците не предлагат да го заменят за техен затворник в СССР. Но руснаците отричат да познават Зорге. Връщането му в Съветския съюз би смутило Сталин, който не е обърнал внимание на предупрежденията на шпионина за германската атака.

През 1944г. Зорге и Одзаки са екзекутирани. Любовницата му Иши остава сама и по-късно получава съветска пенсия.

Списъкът с почитателите на съветските шпиони включва английският писател и военноисторическия офицер Ян Флеминг. „Зорге е човекът, когото смятам за най-големият шпионин в историята“, казва Флеминг за човека, който вероятно става вдъхновение за романите за Джеймс Бонд.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни