Connect with us

Лайфстайл

Ричард Брансън-милиардерът авантюрист без аналог: (Галерия)

Публикувана

на

Британски бизнесмен, филантроп, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании „Върджин Груп“, наброяващ около 400 компании, а целият му живот досга изглежда като една авантюра.

Ричърд Брансън

Дори и понякога успехът да изглежда невъзможен, то той съвсем не е невъзможен. Въпросът е в това не да сме безгрешни, а винаги, когато паднем, да се изправим и да продължим да опитваме. Пример за трудно постигнат успех е и историята на Ричард Брансън (Richard Branson)- основателят на звукозаписната компания Virgin records, прераснала впоследствие в мулти корпорацията Virgin Group, включваща самолетната Virgin Atlantic, фирмата за космически туризъм Virgin galactic и др..

Ричърд Брансън

Ричард Шарл Никола Брансън е роден на 18 юли 1950 г. в Съри, Англия. Баща му Едуард Джеймс Брансън работи като адвокат, a майка му- Ева Брансън е стюардеса. До 13-та си година Брансън посещава момчешки пансион, а след това се прехвърля в интернат. Едва шестнайсет годишен той напуска интерната заради проблеми, дължащи се на неговата дислексия и на донякъде антисоциалното му поведение към онзи момент. С помощта на свой приятел, той започва да издава студентското списание за младежка култура „Студент“ (“Student”) и получава дребни доходи, продавайки реклами на местен бизнес. Четири години по-късно, търсейки начин да развие малкото си списание, той започва да продава музикални записи по пощата на студентите, закупили списанието. Тази дейност се оказва доходоносна и със заделените  средства след това настоящият магнат навлиза в продажбата на музикални записи и през 1970 година основава звукозаписното дружество Върджин Рекърдс. Първият изпълнител на лейбъла, Майк Олдфийлд, записва своя сингъл „Tubular Bells“ през 1973 година.  Имена като „Ролинг Стоунс” и „Генесис” не след дълго също подписват договори със студиото, затвърждавайки позициите му сред музикалните среди.

Ричърд Брансън

Скоро след този успех Брансън отново разширява предприемаческите си усилия, този път включвайки туристическата компания Voyager Group през 1980 г., авиокомпанията Virgin Atlantic през 1984 г. и серията мега магазини Virgin.

Успехът на Брансън обаче не винаги е предвидим. През 1992 г. звукозаписната фирма Върджин внезапно се оказва финансово нестабилна и пред фалит. Компанията малко по-късно същата година е продадена на Thorn EMI за сумата от 1 милиард долара. Това се оказва голям удар за предприемача, който обаче не се отказва от дейността си в областта на музиката и през 1993 година основава радиостанцията Virgin Radio. Три години след това (през 1996 година) се появява и неговият лейбъл „V2“, и сключва договори със звезди като Том Джоунс и Underworld.

Ричърд Брансън

Понастоящем Върджин груп обхваща 35 страни по света, като близо 70 000 служители са заети във Великобритания, САЩ, Австралия, Канада, Азия, Европа, Южна Африка. Международната корпорация вече включва фирма за влакове, луксозен игрален резерват, компания за мобилни телефони и компания за космически туризъм.

Освен с корпоративните си успехи, Брансън е известен също така и със своя приключенски дух и спортни постижения. През 1986 г. той подобрява световния рекорд по най-бързо прекосяване на Атлантическия океан (неговото постижение е 3 дни, 8 часа и 31 минути, с 2 часа по-добро от предишния рекорд) със своята лодка Virgin Atlantic Challenger II, която скоро след пътешествието е продадена на шейх от Близкия изток за сумата от 1, 5 милиона паунда. Това приключение обаче не е достатъчно за Брансън и следва пресичане на Атлантическия океан (1987) и на Тихия океан (1991) с балон с горещ въздух. Той самият често казва, че човек трябва да изследва границите си, поемайки рискове, с една цел- да тества волята си, като едновременно с това е щастлив с живота, който води.

vlastta.bg подбра най-ценните му житейски уроци:

За работата и бизнеса

Най-добрият съвет, който бих могъл да дам на всеки висшист, е да прекарате времето си, работейки за онова, към което имате страст в живота. Ако специалността ви е била фокусирана върху определена област, не позволявайте на това да ви възпре от друга посока. Ако колежът не е проработил за вас, не позволявайте на това да ви обърка.

Ричърд Брансън

Ако забележите възможност и сте истински развълнувани, хвърлете се в нея с всичко, което имате. Бъдете амбициозни. Уловете я с двете си ръце. Ако не можете да намерите дебют, който да съвпада с това, което искате да правите, защо не се опитате да го създадете?

Около 80% от живота си прекарвате в работа. Вие искате да се забавлявате у дома, а защо не се забавлявате по време на работа?

Винаги съм гледал на моя бизнес не като на машина, изкарваща пари, а като на приключение, което, надявам се, ще направи живота на хората по-добър.

Не се захващайте с нещо, ако не ви носи удоволствие.

В бизнеса е като в живота – важно е да се правят добрини.

Бизнесът е призван да подобрява и обогатява живота на хората. В противен случай по-добре не се захващайте с него.

Във всяка организация, всеки ръководител – от началника на отдела до топ мениджъра, – понякога трябва да си съблича костюма и да си пооцапа ръцете.

Ричърд Брансън

За новите шансове

Възможностите в бизнеса са като автобуси – винаги има следващ.

За правилата и грешките

Не позволявахте на израза „не трябва“ да ви попречи на направите това, което сте си наумили.

Никога не казвам: „Не мога да направя това, защото не знам как“. Винаги опитвам и не позволявам на глупавите правила да ме спират.

Вие не се научавате да ходите, следвайки правилата. Вие се научавате, като просто се опитвате да ходите… и като се проваляте.

Гордостта никога не ми пречи да призная, когато не съм прав.

Ако сте предприемач и не правите грешки, значи не сте предприемач.

В предприемачеството няма място за консерватизъм. Такъв тип мислене подкастря крилата ви, прави ви слаби и не ви позволява да оцените правилно обстановката.

Научил съм повече от хора, преживели неуспех, отколкото от онези, които лесно са постигнали успех.

На първо място провал означава изобщо да не направите опит. Провалилите се хора са онези, които не пробват и не полагат усилия. Много малко са случаите, когато сте се заели с нещо, провалили сте се, но не сте изпитали огромно удовлетворение от факта, че поне сте опитали.

Хората всъщност не се интересуват в какво не ви бива, така че не мислете за това. Независимо от постиженията ви в живота, дейностите, в които не ви бива, винаги ще са много повече от тези, в които сте добри. Затова не позволявайте ограниченията да сломят увереността ви. Забравете за тях и се съсредоточете върху силните си страни.

За смелостта и мечтите

Успехът не идва при тези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдете новатори – все пак не забравяйте, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.

Бъдете смели и не живейте живота, който „би трябвало“ да живеете.

Смелият човек може да не живее вечно, но предпазливият не живее изобщо.

Ако не мечтаете, няма да постигнете нищо.

Опитайте се да бъдете сред първите в това, което правите. Ако се опитвате да правите неща, за които другите казват, че са невъзможни, това ще изкисва поемане на риск. Рискувайте, обаче имайте план в случай, че се провалите. Когато тръгвам на пътешествие, винаги се допуска, че може да се случи фал и имам спасителна екипировка. Същото е и с управление на компания.

Твърдо вярвам, че в живота няма нищо невъзможно.

За обещанията

По-добре да обещаваме по-малко и да даваме повече, отколкото обратното.

Това, което винаги се опитвам да правя, е да държа на думата си, без значение на кого съм я дал.

За късмета и успеха

Късметът не идва сам – за него трябва да се работи.

Веднъж дошъл при вас, успехът няма да ви напусне. Дори когато ви се струва, че го прави.

За живота и семейството

Прекарвайте време със семейството си – това е най-важното. Отгледайте децата си с много, много любов. Те трябва да могат да говорят с вас за абсолютно всичко.

Не бъдете работохолик. Моята философия е, че животът се живее веднъж и трябва да го направим най-пълноценно.

Ползвайте обедната си почивка. Не вярвам в сандвича. Сядам на терасата и ям истински обяд.

Имайте време за себе си. Ставам много рано, някъде около 6:30. Преди работа ходя или на сърф, или на тенис, или плувам. Това е предимството да работиш от вкъщи.

Ако можете – работете от вкъщи. Никога не съм работил в офис. Работя от вкъщи. Обичам да казвам, че не ръководя от бюро, а от хамак.

Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.“

Запомнете: никой не е съжалявал на смъртния си одър, че е прекарал твърде малко време в офиса.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *