Connect with us

Eвропейски избори 2019

Резултатите от изборите могат да се следят и във Viber и в You Tube

Публикувана

на

2019 година е. Платформите и форматите, в които може да бъде разпространявана информация са много и различни. Българските депутати вече знаят две от тях и се опитват да заглушат и тях в деня на избори. 

 

В последния момент на гласуване на промените в Изборния кодекс се случи следното: Правна комисия беше гласувала предложението на управляващата партия ГЕРБ забраната за огласяване на проучвания в изборния ден да отпадне напълно. В деня на приемане на поправките на второ четене в пленарна зала, обаче комисията се събира на извънредно заседание и гласува, че забраната остава. Вероятно това е част от договарянето между ГЕРБ и ДПС – последните, които са против прозрачност на резултатите, да осигурят кворум за приемане на кодекса. В зала при гласуване на второ четене обаче се появява и друго предложение – от депутата от НФСБ Христиан Митев – да бъдат ограничени и профилите на медиите в социалните мрежи. На депутатите е съобщено, че това предложение е било подкрепено в правна комисия, което не е вярно. Часове по-рано комисията го е отхвърлила. Но в суматохата то минава с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Патриотите, БСП са против, но иначе те подкрепят пълната забрана. Така ограничението вече засяга, по определението на кодекса, „Фейсбук, Туитър и други подобни“.

 

Позицията на медиите винаги е била за прозрачност на данните. След като партиите имат достъп до предварителните резултати и могат да действат спрямо тях – защо избирателите да нямат. Още повече, че политиците (и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и Патриотите) не искат публичност на тези данни. Те са и тези, които могат да организират привърженици кога и колко да гласуват.

 

Тези от вас, които искат да знаят – преглеждайте   публичния чат във Viber, за да сте информирани първи и лесно. Както и в каналите на медиите в YouTube.

 

Ако решите – може да разпространявате данните и във „Фейсбук“, и Туитър и други подобни“, защото за лични страници и блогове ограниченията не важат.

 

Вярваме в правото ви да знаете и да сте информирани.
И когато гласувате.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement