Connect with us

България

Ревизия на управлението на ГЕРБ: Парламентът ще изслуша Борисов

Публикувана

на

Първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание утре ще започне с изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на комисия за ревизия на предишното управление на ГЕРБ

Това реши Председателският съвет, обяви председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

„Утре започваме с изслушване на премиера Борисов, който не се е вясвал в парламента. Вече има председател на
парламента и ръководство, които няма да толерират подигравките на изпълнителната власт със законодателната. Така че предстои да видим“, каза Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ след края на съвета. Темата с плана за възстановяване е изключително спешна, защото той разписва как да се изхарчат
12 млрд. лв. от ЕС за преодоляване на последиците от пандемията и трябва да се предаде на Европейската комисия до 30 април.

Правителството на ГЕРБ вече обяви, че не смята да спазва срока, защото нямало моралното право в условията на подадена оставка да внася подобен стратегически документ. Опозицията обаче настоява срокът да бъде спазен, макар че има и гласове планът спешно да се пренапише, макар и с риск от забавяне от няколко седмици, което няма да е фатално. Бившият председател на парламента Цвета Караянчева правеше всичко възможно министър председателят да не се явява пред депутатите въпреки исканията на опозицията. Така за 4 години Борисов отиде в парламента общо 13 пъти. За последно той отговаря на въпроси на депутати през април миналата година. В петък депутатите ще решат и дали да бъде създадена временна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Идеята беше лансирана от Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ и изглежда ще бъде приета и в пленарната зала. Освен това ще бъдат създадени и първите три парламентарни комисии – правна, финансова и здравна. Тези комисии ще бъдат създадени първо, защото законопроектите, които спешно трябва да се разгледат, са именно в техните ресори. Очаква се да бъдат предложени промени в Изборния кодекс не само от „Демократична България“, но и от останалите партии.

Депутатите ще заседават в старата сграда на парламента до приключването на ремонта в партийния дом, обясни още Манолова. На утрешното заседание отново ще се гласува с вдигане на ръка, а не с електронната система, която е в залата в партийния дом.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement