Connect with us

България

Ретро парад на редки коли се проведе в Русе

Публикувана

на

Множество награди получиха участниците в традиционния пети русенски Парад на ретро автомобили и мотоциклети. Събитието бе открито от Елена Минкова, изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Председател на Авто-мото клуб „Русчукъ“. Наградата на Кмета на Община Русе грабна Иван Александров от град Велико Търново за своето MG, създадено преди 60 г. в далечната 1959 г. Награда на Фондация „Русе –град на свободния дух” получи председателя на Старозагорския автомобилен клуб Ретро – Тоньо Желязков с Opel GT от 1969 г. Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ” връчи своята награда на Даниел Петров от Русе с Рено Alpin от 1971 г. Големи награди бяха връчени и от името на фирмите, подкрепящи събитието.

Сърцата на публиката спечели BMW 200CS от 1966 г. отново от Велико Търново.

Рекорден брой участници от: Бургас, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Варна, София, Хасково, Силистра, Свищов, Разград, Кубрат, Плевен, Ботевград, Попово, както и гости от Румъния представиха над 100 автомобили и мотоциклети. Те са създадени в периода между 1920 – 1989 г. от почти всички по-известни марки, като значителна част от тях идват за първи път в Русе.

По време на автомобилното шоу в Русе бе представена постерна изложба и модно ревю на тема „Модата през годините в Русе“. Изложбата представи хронологично промените в облеклото на русенци в периода от 1920 до 1989 г. Проучването беше направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, които сами конструираха и изработиха моделите.

Дефилето пренесе публиката в миналото на града и събра овации. Инициативата е етап от проекта „Истории по действителни случаи“, който се реализира от ПГО „Недка Ив. Лазарова“ по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха дуо BEATIFUL FLOWERS и русенската група „Апропо“. Водещ  на проявата бе актрисата Ралица Константинова.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *