Connect with us

COVID-19

Ресторантьори и бармани на бунт: Незабавно отваряне на заведенията.Не на 21 декември! Сега!

Публикувана

на

Незабавно отваряне на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове и обявяване на правилата,  при които ще работят! Не на 21 декември! Сега!

Това написаха в изключително остро отворено писмо Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, часове след като Българският лекарски съюз препоръча частичният локдаун да остане до Ивановден.

Двете сдружения настояват властта да признае взетите решения за затваряне на редица бизнеси като „неефективни и грешни“, както и повече да не се допускат дискриминационни забрани за извършване на труд на една част от бизнеса.

Ресторантьорите искат да знаят ясно при какви правила клиентите им ще могат да посрещнат Нова година.

В писмото си те припомнят, че нощните клубове са затворени повече от месец, а общо през годината това прави 150 дни. Ресторантите са затворени от 20 дни и общо през годината трети месец. Това обаче с нищо не променило ситуацията с разпространението на заразата.

И привеждат следните факти за заболеваемостта:

26 октомври: Заповед за затваряне на всички нощни клубове в страната. Към тази дата, случаите на Covid-19 в национален мащаб са 2243 нови случая от 7659 теста или близо 30% положителни тестове.

27 ноември, петък: Заповед за затваряне на всички заведения, молове и фитнеси. Данни за разпространението на Covid-19: 3327 нови случаи от 9179 теста или 36,2%, положителни проби, 6647 в лечебни заведения, 1865 излекувани, 151 починали.

11-и декември, петък: 3097 нови случаи от 8587 теста, 36,1% положителни проби, 7151 в лечебни заведения, 4290 излекувани, 157 починали.

„Какво се промени? Отговорът е: НИЩО!“, пишат гневните ресторантьори.

„Последните дни бяха достатъчно добро доказателство, че не заведенията са виновни за разпространението на вируса! Това, което всички се опитвахте да ни убедите и с всички сили настройвахте общественото мнение срещу нас! Фактите, обаче, вече говорят повече от всички останали глупости, които вие изрекохте и направихте! А когато фактите говорят и ЩАБЪТ мълчи!!!“, се казва още в писмото им.

Двете сдружения цитират конституцията и нарушеното право на труд, както и задължението държавата да се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

Повод за позицията са засилващите се гласове локдаунът да не се вдига от 21 декември. След като миналата седмица едва не отвориха предсрочно детските градини, министрите и Борисов рязко смениха тона и заговориха доста по-предпазливо. Това обаче стана едва след като премиерът забеляза, че колегите му в Европа удължават ограниченията при далеч по-ниска смъртност от нашата. Днес Българският лекарски съюз и представителството на СЗО у нас също се обявиха против разхлабване на мерките на 21 декември и призоваха да стиснем още малко зъби. „Тази година ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг. Така бяхме и по Великден. Не бива да допускаме повече случаи, в които пациенти няма къде да бъдат приети“, призова председателят на съюза д-р Иван Маджаров.

В последните дни България отчита леко намаление на смъртните случаи и на заболяемостта, но всички специалисти са единодушни, че това са твърде крехки тенденции. Високата смъртност у нас като цяло остава без внимание от управляващите, въпреки че само за три седмици България загуби 2806 души с COVID-19. При далеч по-малко жертви, германският канцлер Ангела Меркел миналата седмица държа емоционална реч, че това е недопустимо. У нас властите непрекъснато се хвалят с „излекуваните“, въпреки че в тази статистика просто се отчитат хората, при които са изминали 14 дни от положителния PCR тест, а както е известно, все по-малко заразени посягат към него заради трудния достъп и високата цена.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement