Connect with us

Бизнес

Регионалната министърка уволни шефа на АПИ: наредил спиране на всички строителни дейности

Публикувана

на

Агенция „Пътна инфраструктура“ остана без ръководител само два месеца след последната смяна.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова е уволнила новия председател на АПИ Апостол Минчев заради „проявеното своеволие да спре всички строителни дейности на АПИ“.

Според информацията на МРРБ, цитирана от БНР, Минчев е отстранен още в понеделник, след като „разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане“.

„По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища на практика блокира дейността на фирмите“, се казва в съобщение на Регионалното министерство.

Виолета Комитова е поканила всички кметове и фирми, които са засегнати от писмото на АПИ, на среща в министерството в петък, 23 юли.

Междувременно МРРБ съобщава, че до главния прокурор Иван Гешев е изпратен сигнал за изразходването на средства от бюджета на АПИ. 

„Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране“, пише в съобщението.

Според министрите Асен Василев и Виолета Комитова: „решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема“.

Описани са и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки, а в 40 договора общото надвижение е 2,9 млрд. лв. над предварителната цена.

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement