Connect with us

България

Разнобой в коалицията за преференциалния вот

Публикувана

на

Депутатите от ВМРО, за разлика от ГЕРБ и останалите „патриоти“ НФСБ и „Атака“, ще защитят преференциалното гласуване. Това обявиха от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов в специална позиция.

  • Правната комисия обезсмисли преференциите на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници. Промяната в Изборния кодекс беше приета окончателно от правната комисия през нощта след 9-часово заседание, завършило в 00.16 минути, и ще бъде гласувана днес от Народното събрание. Според приетите текстове кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 000 гласа. Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединените патриоти“, ДПС и „Воля“, а БСП гласуваха „против“.

„В политиката трябва да влизат личности, а не послушковци – само така ще вдигнем доверието към институциите“, заявяват от ВМРО в позицията си, която противоречи на тази на коалиционните им партньори.

Според представителите на ВМРО ограничаването на преференциите е отнемане правото на личен избор на хората.

„Със своето решение Комисията по правни въпроси в парламента поставя позиционирането на депутатите,направено от хората с преференциите, практически невъзможно“, пише в декларацията.

„Станахме свидетели на поредното посегателство над правото на хората да избират личности. Почти всички партии се обединиха около това преференциите да отпаднат. Тъжно, но факт! България се връща във времената, даже от преди зората на демокрацията, когато един човек/листа се избираха с 99.99%“, заявяват още от ВМРО.

От формацията на Каракачанов питат още „кой и защо се изплаши от информирания и разумен избор на българите?“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни