Connect with us

България

Рашков уличи сестрата на Арнаудова в теч на информация за арестите

Публикувана

на

Намек, че сестрата на пиаркатана ГЕРБ Севделина Арнаудова, която бе задържана заедно с лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, е изнесла информация към тримата за арестите им в качеството си на служител в полицията, направи вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за бТВ.

По думите на Рашков сестрата на Арнаудова, която бе и медийният съветник в Министерския съвет в мандадтите на Борисов, работи в Главна дирекция „Национална полиция“, която осъществи задържанията на тримата миналата седмица, както и претърсванията и изземванията.

Министърът посочи, че в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова не са били открити уличаващи материали, но имало много такива, свързани с твърденията на Васил Божков. Покрай това обаче той посочи, че сестрата на пиарката на ГЕРБ работи в ГДНП. „Тя работи точно там където работи…“, заяви многозначително Рашков. И допълни, че имало изтекла информация, без обаче да посочи каква.

На въпрос не избърза ли МВР с арестите, като тримата бяха пуснати след по-малко от 24 часа, министърът отвърна:

„Не, разбира се, даже се забавихме“.

И пак напомни на какво се позовало министерството, за да направи задържанията „при неотложност“. Сигналът от гражданското сдружение БОЕЦ от декември м.г., твърденията на обвиняемия Васил Божков (беглец в Дубай) и докладът на финансовата инспекция за ощетяване на хазната с 559 милиона лева (с лихвите) за периода 2014-2019 г. от необлагането на хазартния бизнес на Божков.

„Те (прокурорите) не са прочели материалите. Пет години прокуратурата е направила всичко възможно да не приключи това производство (започнало през 2017 г., б.р.) и ръководителката на спецпрокуратурата казва, че това дали е потърсена отговорност от Горанов било следствена тайна. Над половин милиард лева за прокуратутрата нямат никакво значение“, заяви МВР министърът.

По повод „проверката“, която депутати от ЕНП, част от която е ГЕРБ правят на място в България и вчера се срещаха и с Рашков, министърът показа документ:

„Може би трябва да информираме ЕНП за комунистическото минало на инж. Бойко Методиев Борисов. Напуснал е МВР, защото не е искал да се деполитизира, защото е бил член на БКП“.

„Може би г-н Манфред Вебер (председател на групата на ЕНП в ЕП, б.р.) не знае че г-н Борисов е гравитирал около групировките, които през 90-те години се стреляха и убиваха по улиците на София“, продължи Рашков.

И предложи в МВР да се събере всичката налична за Борисов информация и направо да се изпрати на Вебер, вместо Европарламентът да харчи пари за командировката на представителите на ЕНП „да идват тук и да правят европейски парламентарен контрол в Министерския съвет“.

Арнаудова: Рашков лъже

Заради твърденията на министъра, самата Арнаудова поиска да се включи в ефир. И го обвини в лъжа.

„Как не го е срам да говори такива глупости!“, ядоса се пиарката на ГЕРБ.

По думите й сестра й Ирена работи в полицията от 22 години, като за това време е била награждавана 15 пъти – за последно преди няколко месеца, когато Рашков е министър.

Тя работела в сектор, който няма нищо общо арестите или със събирането на доказателства. „Никой от нас не знаеше, че ще бъдем арестувани“, посочи Арнаудова.

И пропомни, че семейството й е свързано с МВР, в т.ч. баща й е бил награждаван за полицай на годината.

Да, в дома й са открити материали, призна тя – около снимките от „спалнята на премиера“, за които ГЕРБ провеждала собствено разследване, за да докаже, чеса фалшиви. Но не и вестникарски изрезки или друго, свързано с твърденията н Васил Божков.

„Или да се извини, или да докаже думите си“ – посочи в заключение Арнаудова по адрес на Рашков.

Образуваното досъдебно производство срещу Асен Василев е политически акт, заяви в интервю за бТВ министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му без необходимите данни това е злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това.

Рашков показа и документа за досъдебното производство, което е било образувано. Рашков иска да се попита прокуратурата защо твърди обратното. „Свикнахме вече с това от прокуратурата да се получават неверни данни, да не кажа да се лъже“, обясни той.

„В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него“, разкри Бойко Рашков.

„Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени“, уточни вътрешният министър.

„Разбира се, от това нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе Рашков.

По думите му е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни