Connect with us

Последни новини

Ракети ЗРК С-400 пътуващи за Китай, потънаха в Ламанша

Публикувана

на

Изпълнителният директор на Корпорация „Ростек“ Сергей Чемезов потвърди, че Русия е била принудена да унищожи всички доставени в Китай ракети С-400, след като кораб, превозващ тези кораби, е попаднал в буря.Говорейки на пресконференция на военната изложба IDEX 2019, Чемезов заяви, че Русия отдавна е подписала договор с Китай за доставката на системи С-400 с противовъздушни ракети, според доклада на RBC.ru.

 

– Договорът беше подписан преди много време. Досега пратката щеше да бъде доставена, но за съжаление корабът, който носеше ракетите, попадна в силна буря. Ние бяхме принудени да изхвърлим всички тези ракети, но разбира се ще ги компенсираме с други, ”каза той, според информационната агенция RBC.ru.

А корабът със S-400 системи и ракети на борда, който излезе от Уст-Луга (Ленинградска област) в  Ламанша, попада в силна буря. В условията на силен вятър и накланяне, оборудването за задържане на прикачното приспособление не можеше да  понесе напрежението, а друга част от оборудването беше силно повредена.

Според Чемезов сега в Русия се произвеждат нови ракети, които ще бъдат изпратени в Китай.

Отговорният редактор по отбраната и въздухоплаването Стив Тримбъл по-късно на своя профил в Twitter публикува препис от разговора с изпълнителния директор на „Ростеч“ Чемезов за системата S-400, доставена в Китай.

Договорът е за доставка на шест дивизиона S-400 в Китай и възлиза на 3 млрд. Долара.

Китай е първият чуждестранен купувач, подписал правителствена сделка с Русия през 2014 г. за снабдяване със смъртоносна ракетна система.

Русия твърди, че S-400 е авангардна система за противовъздушна отбрана, която може да открива и сваля цели, включително балистични ракети, вражески самолети и безпилотни самолети до 600 километра на височина между 10 метра и 27 километра.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни