Connect with us

България

Рокада на върха на МВР: Кабинетът очаква решението на Радев за смяна на главния секретар

Публикувана

на

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов внесе предложение до президента за издаването на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Според устройствения правилник на МС министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на Министерския съвет.

Сегашният прясно назначен зам.-главен секретар Живко Коцев ще бъде предложението на правителството за нов главен секретар на МВР, пише Breaking.bg.

Отстраняването на Петър Тодоров беше поискано миналия петък от премиера Николай Денков след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров.

Премиерът даде аргументи, сред които, че министърът на практика не работи с него. Денков каза, че новият главен секретар на МВР ще бъде предложен, след като президентът подпише указа за отстраняването на Тодоров.

Преди дни единият от лидерите на ПП – Кирил Петков, обяви че Румен Радев не иска смяната на Тодоров. „Зад повечето политици, които се надъхват с псевдопатриотизъм, се крие една проста истина – искат повече власт или не искат да отстъпят власт, която вече са имали. Нека си кажем обаче честно за какво реално става дума! Всички разбираме, че истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники“, написа Петков и добави: „Още в миналото редовно правителство този главен секретар не се справяше, но президентът застана плътно зад него и отказваше да подпише неговата смяна, просто защото му беше верен. Стига толкова. Сигурността на хората е по-важна от нечия лична нужда за контрол“.

Междувременно бившият служебен вътрешен министър припомни, че Петър Тодоров е предложен за главен секретар от правителство, в което участваха Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които сега настояват за оставката му.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни