Connect with us

България

Радев на връх Шипка: Днес казваме стига! Управляващите страдат от властова булимия

Публикувана

на

Правителството на Николай Денков и подкрепящите го партии страдат от “властова булимия”, искат да овладеят службите и да опорочат предстоящите местни избори с “користни, икономически и политически цели”. Това каза президентът Румен Радев, след като произнесе реч по време на церемонията по честване на 146-годишнината от епопеята на връх Шипка в събота.

В агресивна реч президентът, придружен само от съветниците си, нападна партиите и парламента, като ги обвини, че „похищават демокрацията“.

В кратък брифинг след офицалната му реч, в която призова народа да защити националния празник 3 март, Радев заяви, че няма да свика Консултативния съвет за национална сигурност след убийството на Алексей Петров, така както призова премиерът Николай Денков.

„С кого да свикам КСНС?! С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли? Не мисля, че е от полза за националната сигурност на страната“ , отвърна ехидно президентът.

Той заяви, че е важно да се изясни каква е ролята на Алексей Петков в „стъкмяването на коалицията“, какви ангажименти са поемани към него и какви постова са му обещавани, от кого и при какви условия. Вчера премиерът Денков и вицепремиерът Мария Габриел отрекоха да са водени разговори с Петров около съставянето на кабинета.

„Потвърждава се максимата – когато държавата е слаба, мафията е силна“, каза Радев и упрекна сегашните управляващи във „властова булимия“. Президентът нападна управляващите и заради „омерзителни съглашателства“, в които влизат, както и затова, че стават герои на скандални записи, а с поведението си „тласкат обществото към хаос и насилие“.

Президентът се възмути пред журналистите, че „се публикуват черни списъци на граждани и журналисти, цензурират се медии, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите, а политическият дебат се лумпенизира с участието на агитки.“, очевидно визирайки сблъсъкът преди 2 дни пред ПСА.

В словото си по време на официалната церемония президентът призова на бунт срещу промяната на националния празник на България и срещу „похищаването на демокрацията“.

„Трети март е червената линия на нашето търпение. Днес казваме: Стига!  Народното движение няма да допусне 3-ти март да бъде заличен, националната памет – изтрита, а българската държавност – разградена!“, заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка.

След „Епопея на забравените“ няма да допуснем тези, които винаги са липсвали тук, на този връх, да ни натрапят „Епопея на зачеркнатите“, каза Радев, призовавайки „всички сънародници с достойнство и демократично мислене да кажат Не! на разграбването на „държавните и духовни устои на България“; Не! на пълзящата цензура, доносничеството, подмолните скандали, чрез които се провокира похищение на Конституцията; Не! на превземането на институциите за користни политически и икономически цели“.

 

“Трети март е каузата, която обединява милиони българи в родината и навсякъде по света – всички сънародници със съвест, с памет и с решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България. Всички сънародници, които милеят за страната ни, всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем “не” на разграждането на държавните и духовни устои на България”, каза президентът.

Тази тема попадна и в центъра на речта му по случай годишнината от Шипченската епопея. По време на официалната церемония той каза, че “онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни