Connect with us

Лайфстайл

Радебойл: „Родното“ място на „Винету“ – любимият герой на Борисов (ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Mнозина се питат: Къде е родния дом на Винету от романа на Карл Май? Героят отдавна се е превърнал в нарицателно за типичен, състрадателен и смел индианец, а за българите е особено скъп.

„Винету“ е единствено произведение, което българският премиер познава като пръстите на ръката си. 

Преди време Борисов стана обект на присмех след признанието, че това е единствената му прочетена книга. „Винету“ стана трамплин, от който всички отскачат, за да отправят към премиера в оставка някоя обида от “интелигентската” си катедра.

Обиден на медиите, които обявиха, че е чел само нея, министър-председателят не пропусна по-късно да разкрие и кои други четива са го оформяли като личност.

Малцина обаче знаят, че романите на Карл Май са преведени на 30 езика,а сред почитателите им са били бележити личности като Херман Хесе, Карл Либкнехт, дори и Хитлер.

След смъртта на Карл Май домът му в Радебойл, недалеч от Дрезден, е превърнат в музей, посветен на индианците. Tук е „сребърната пушка“ на Винету, както и карабината „Хенри“ и „Мечкоубиецът“.

Тук има и много индиански одежди. Музеят привлича голям брой фенове на приключенските романи.

През 1895 г., писателят закупува къща в саксонскота област и я кръщава на героя си – Вила Шетърхенд. След покупката на къщата, писателят заживява там до края на живота си.Сред експонатите днес там са сребърната карабина на Винету, и „мечкоубиецът“ на Поразяващата ръка.

Интересен спор се заформи преди месец между наследниците на индианско племе, които си искат скалповете от музея на Дивия запад в Радебойл, близо до Дрезден. С помощта на американската дипломация наследниците на племето Оджибва искат да си върнат скалповете. В музея един е изложен като експонат, а останалите се държат в хранилища.

Мениджърите на музея са категорични, че няма да ги върнат. Позицията на индианците е, че с излагането им се налага негативен образ на тяхната култура, което музейните работници не приемат. „Защо не изложат гилотинирани глави от времето на Френската революция например“, пита индиански представител.

Самите скалпове са купени през 1904 г. от пътешественика Тобиас Тобис, който плаща за тях с три бутилки алкохол и 1100 долара. През 1928 г. той ги дарява на музея. Преговорите между индианците и управата му продължават. Малцина знаят, че Карл Май си измислил индианците в затвора

Немският сладкодумник не е припарвал до Америка, преди да се отдаде на любимия си литературен персонаж – индианците. Той пътува отвъд Океана едва през 1908 г., а първият му роман за Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд), кръвен брат на вожда на апачите Винету, излиза 33 години по-рано – през 1875-а.

Книгите, които ще станат настолни за милиони деца по света, са замислени зад решетките.

Карл е роден на 25 февруари 1842 г. в Ернстал, Кралство Саксония. От 14 деца в семейството на беден тъкач оцеляват до по-зрели години едва 5. Бъдещият писател учителства за кратко, но попада в затвора няколко пъти заради кражби. Изследователи на творчеството му са пресметнали, че е прекарал зад решетките общо 7,5 години. Именно в този тъмен период на Май му „просветва“ и се хваща за молива. Когато е на свобода и започва работа в Дрезден, публикува първия си роман за Поразяващата ръка. Истинска известност обаче му носи Винету. Историите за него се раждат една след друга, поколения след това ги пренасят и на кинолента.

Любопитно е, че освен за традициите и порядките на коренните жители на Америка – население, което не е виждал и на снимка, Май разказва увлекателно и за непознатия мюсюлмански свят. Кюрдистан, Багдад, Истанбул и пр. екзотични маршрути фигурират дори в заглавия на книгите му. Майстор не само на приключенски сюжети, той пише и стихове, есета. Писателят вкарва в устата на героите си непринудено и проповеди за християнските ценности. Това е добрата религия, която винаги побеждава в споровете с атеисти и мюсюлмани. В американските му истории негрите са симпатични, а за загиващата индианска раса е пролята не една сълза.

Форумите днес са пълни с признания към немския писател.

„Бях влюбена във Винету, ако ме беше поканил, щях да отида във вигвама и да шия кожи“, обявява фенка на литературния фаворит на нашия премиер в оставка

„И на мен ми беше любим – допълва друг книгоман, запален по индианските сюжети. – По-късно разбрах, че за разлика от Майн Рид не е стъпвал в САЩ и си е измислил всички фактологични подробности от живота на индианските племена.“

У трети форумец Май и неговият Винету са разпалили любопитството към коренните жители на Америка, подхранвано по-късно от доку- ментална литература.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни