Connect with us

България

Янаки Стоилов: Шансовете ВСС да уволни Иван Гешев не са големи..

Публикувана

на

Не смятам, че шансовете са големи този състав на Висшия съдебен съвет да се произнесе положително за предсрочното отстраняване на главния прокурор. Искането обаче ще постави неговите членове на изпитание, като те ще трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани от едни или други личности, които имат роля и в много случаи определят решенията им. Това каза днес пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, които поиска на следващото си заседание в четвъртък ВСС да разгледа искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

Вчера Стоилов каза, че основание за започване на процедура за предсрочното освобождаване на Гешев е сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, подаден на 14 юли, за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. Днес той уточни, че става дума за действия и бездействия на главния прокурор, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и накърняват престижа на съдебната власт.

Стоилов не скри, че в сигнала има и информации за извършени от Иван Гешев престъпления. Те са свързани с недопустимо разгласяване на информация, придобита със Специални разузнавателни средства, но за момента няма да се иска отстраняването на главния прокурор заради това. Според Стоилов членовете на съдебния съвет биха могла да вземат решение сега, като отстранят или оставят главния прокурор, или пък да изискат допълнителни проучвания на информацията. Попитан, защо прави предложението сега, правосъдният министър отговори, че в средата на седмицата е получил официално искане от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. „При това положение алтернативите са то да стои при мен, или да го представя на ВСС“, поясни Стоилов. Той допълни, че само произнасяне на съдебния съвет за отстраняването на Гешев не е достатъчно, като финалното решение е на президента. „Ако бях поставил искането седмица или две по-рано, щяха да кажат, че искам да го ползвам за изборите“, коментира още Стоилов времето на искането си. Според него с този ход той като министър представлява и интересите на гражданите. Стоилов отрече твърденията, че целта е само да се привлече вниманието. Правосъдният министър призова партиите, които декларират, че ще сменят главния прокурор да кажат на хората, че обикновен парламент не може да се справи с тази задача, а е нужно Велико народно събрание. За Стоилов сега не е момента за свикване на такова.

„Нямам против конституционните реформи да са дебат в парламента, но имаме други належащи задачи. Важно е да вървим от основата към върха при решаването на проблемите, като започнем с ниските доходи, борба с корупцията, стабилизирането на институциите и чак след това да стигнем до покрива, който е Конституцията“, е неговото мнение. В отговор на въпрос, Янаки Стоилов каза че в България може да има специализирана наказателна дейност и без да има специализиран съд.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement