Connect with us

България

Янаки „цака“ Сергей с нов критерий за бъдещите евродепути от БСП

Публикувана

на

Бъдещите евродепутати на БСП ще отстояват позиции против Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН. Това било записано в последния момент в платформата на партията за евроизборите, която червеният пленум трябва да приеме днес.

На този критерий не отговаря бившият лидер на столетницата Сергей Станишев. Само кандидати, които защитават позицията на партията срещу Истанбулската конвенция, ще бъдат номинирани за евродепутати. Изискването е записано в последния момент във „Визия за България“ по настояване на Янаки Стоилов. Критериите са дописани допълнително в проектодокумента, който вече започнаха да обсъждат членовете на Националния съвет на партията.

Националният съвет на БСП се събра на първо заседание за годината , за да обсъди проекта на „Визия за България“ и предизборната си платформа за европейските избори. Все още не е
ясно кой ще е водач на листата на партията на изборите за евродепутати. Това щяло да стане ясно през март и няма да е тема на днешното заседание. През април пък щяла да стане известна цялата листа на левицата за евроизборите. По думите на бившия председател на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев, чието място в листата е под въпрос, “няма драма в това“.
От 1 февруари започват номинациите за евродепутати в основните партийни организации на БСП, те трябва да бъдат потвърдени от партийните конференции и по този регламент в средата на март ще е ясно кой ще е водачът, а през април – и цялата листа“, коментира пред журналисти заместник-председателят на БСП Деница Златева. Тя съобщи, че БСП ще се бори за много повече от сегашните места в Европарламента, които в момента са четири.
“Въпросът кой ще е водач на листата днес не е на дневен ред“, коментира Златева.
По думите й вече има изготвени критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за евродепутати. „Всички сегашни евродепутати имат място“, коментира Златева.

Текстът за Истанбулската конженция се приема от привържениците на Сергей Станишев като елегантен начин той да бъде отстранен от евролистата. Това обаче няма да стане по инициатива на ръководството, нито на Нинова – зависи си от него самия какво ще реши, коментираха от БСП. В същото време ПЕС и БСП имаха не един сблъсък по темата именно заради убеждението на Станишев, че социалистите трябва да преосмислят решението си, взето на пленум още миналата година, и да подкрепят Истанбулската конвенция.

Бъдещите евродепутати трябва да работят за равенството на гражданите и държавите-членки, от позициите си против пакета „Макрон“ и за приемане в Шенген без допълнителни условия и за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка, като израз на политиката на „двойните стандарти“. Равноправно участие в общата енергийна политика на ЕС чрез изграждане на нови собствени ядрени мощности и развитие на транзитната газопреносна мрежа на територията на България, е другият национален интерес, който БСП ще изисква да следват евродепутатите й. Във „Визия за Европа“ е посочено още, представителите на социалистите в ЕП трябва да полагат усилия за продължаваща интеграция в ЕС на Западните Балкани с отстояване на въпросите от национален интерес за българското историческо и културно наследство на територията на държавите-кандидатки, както и правата на българските малцинствени общности там. Номинираните трябва да подкрепят създаването на европейска прокуратура и да поискат отмяна на санкциите, наложени от ЕС на Русия, пише още в платформата. На финала на документа социалистите посочват, че доминираната от десницата сегашна ЕК с въведените бюджетни ограничения, съкращаване на социалните разходи, намаляването на доходите от труд, растящите дългове на семействата са политика, която има за последствие растящо отрицание, евроскептицизъм, растящи прояви на краен национализъм, фашизъм и ксенофобия. Посочва се още, че този ЕС може да бъде променен само от социалистите на континента, а спечелването на евровота у нас от БСП е задължителна крачка към промяна на статуквото.Преди това червените приеха единодушно „Визия за България“ след три часа дебати. Общо 924 допълнителни предложения бяха обобщени и включени в проекта, като най-много са те в социалната сфера и образованието, земеделието и здравеопазването. Окончателно проектът ще бъде приет на конгреса на БСП на 26 януари в НДК.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни