Connect with us

Войната в Украйна

Първите 4 автобуса пътуват към Киев, за да евакуират наши сънародници

Публикувана

на

Към момента 4 автобуса пътуват към украинската столица Киев, за да евакуират наши сънародници. Това съобщи Митко Димитров от пресцентъра на външното ни министерство пред bTV.

Дипломатическото ведомство, съвместно с министерството на транспорта, е организирало автобусите, след като са получени сигнали от наши сънародници, че не могат да се свържат с мисията ни, за да заявяват желанието си за евакуация. Мисията ни в Украйна в момента е в ограничен състав, но прави всичко възможно, така че всеки, който пожелае съдействие, да го получи, допълни служителят на МВнР.

От Одеса днес ще тръгнат 130 души с три автобуса. Хората са уведомени, знаят графиците на тръгване, уточни Димитров. Начините на преминаване и часовете на тръгване стават ясни на място, поради съображения за сигурност. Това се налага, тъй като вчера е имало инцидент с въоръжен мъж, допълни той.

 

С призив да бъдем готови да помогнем на украинците, които напускат родината си, излезе премиерът Кирил Петков във Фейсбук.

По думите му, всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната.

“Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност”, посочва премиерът. И се ангажира, че „България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна“.

В поста си Петков определя отново военната агресия на Русия като „абсолютно неприемлива“. В тази връзка, той съобщава, че Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус. „Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна“, уверява премиерът. И подчертава: „Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства.“

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2022
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement