Connect with us

Свят

Путин с нова идея: Бомбардировачът ТУ 160 да стане пътнически самолет

Публикувана

на

Руският президент Владимир Путин се вдъхнови  за възстановяването на руски, свръхзвукови пътнически самолети, съобщава ТАСС.

„Сега трябва да се върнем към супер скоростното, свръхзвуково движение във въздуха на пътниците. Трябва да помислим за това – каза руският лидер.

Той припомни модернизацията на свръхзвуковия бомбардировач Ту-160 за въоръжените сили в Казан. – „Блестящ проект. Всичко работи като часовник. Така че защо да не създадем свръхзвуков пътнически самолет? ”, допусна държавния глава.

Единственият руски пътнчески самолет ТУ 144 излетя през 1968 година и прекрати полетите си десет години по-късно поради множество технически неизправности, довели до катастрофа на Парижкото самолетно изложение през 1973 година,  и до втора през 1978 година. След това летателните машини са използвани за карго превози.

Ту-160 е най-големият и най-мощен свръхзвуков самолет и самолет с изменяема геометрия на крилото в историята на военната авиация. 

Президентът вече е говорил в подкрепа на създаването на т. нар. „цивилна“ версия на свръхзвуковия самолет на базата на Ту-160 в края на януари 2018 година.

А Обединената авиационна корпорация вече работи по проект за самолет, в който могат да се прилагат технологиите, използвани в стратегическия ракетен носител.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни