Connect with us

България

Прокурорът Гешев: Стотици милиони от ТЕЛК изтичат при здрави хора

Публикувана

на

Мащабна престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт е била разкрита от прокуратурата и МВР, разкри на брифинг зам.-главния прокурор Иван Гешев и добави, че съществуват и процеси в държавата, които се използват като схеми за източване на средства от НОИ и здравната каса.

Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите.

По думите му след извършени проверки на територията на цялата страна и след извършен анализ върху данните от последните 5 години за получаване на инвалидни пенсии, се е установило, че на места процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички давани пенсии за конкретни области.

С най-голям дял на пенсиите за инвалидност се нареждат областите Силистра , Разград, Монтана,  Перник , Габрово и Враца.

От 2011 година броят на пенсионираните поради трайна неработоспособност е нараснал с над 2000 души, показва справка на НОИ. За първите девет месеца на 2018 година всяка отпусната пенсия е била именно за инвалидност поради общо заболяване. Между 60 и 70% от инвалидите по общо заболяване са на възраст под 65 години.

В резултат на този анализ бяха предприети дейстия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства, каза Гешев.

Извършени са и редица разпити на хора с издадени от ТЕЛК свидетелства за инвалидност като по думите на зам.-главния прокурор досега „70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК , не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не“. При една от проверките на МВР се доказва, че жена, която е регистрирана с 93% слепота, работи като шивач.

1,7 млрд. лева годишно изплаща държавата за инвалидни пенсии, а това е свързано и с редица социални услуги като получаване на безплатни винетки, безплатни дърва за огрев, допълнителна месечна помощ, средства за рехабилитация и други.

Според Гешев „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави“. Стотици милиони изтичат в пясъка и не достигат до реалните хора, които се нуждаят от тях, коментира още той. Вече има образувани досъдебни производства.

„Тези стотици милиони, ако отиваха при хората, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни от другите европейски държави, заяви Иван Гешев. Към момента няма арестувани хора, очаква се в Силистра в близките дни да бъдат привлечени лица под наказателна отговорност“, коментира зам.-главният прокурор.

По негови думи в Силистра, където е констатирана мрежа от посредници, а цели села буквално са регистрирани с инвалидност, ТЕЛК-ът може да бъде получен срещу 600 лв., а в някои градове сумата достига достига 2500 лв.

Гешев увери, че в другите райони също се работи активно. Всички замесени в схемата носят наказателна отговорност, обясни още той. За последния месец има образувани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки, съобщиха още от прокуратурата.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни