Connect with us

България

„Прокурора на народа“ прави консервативно движение: Знам всичко за всеки в държавата

Публикувана

на

Бившият главен прокурор Иван Гешев, който беше отстранен от ВСС предсрочно, обяви създаването на гражданско, родолюбиво движение „Справедливост за България“. Той го описа като консервативно и насочено срещу неолиберални идеологии, като посочи, че застъпва тезата за Европа на отечествата.

Намерението си да стане политик Гешев обяви във видеобръщение във Фейсбук, където на живо отговаряше на въпроси на граждани и журналисти, предварително изпратени на пощата му или в социалната мрежа.

И така Иван Гешев обяви началото на ново „гражданско, родолюбиво, консервативно движение“ на име „Справедливост за България“ с ясна заявка за намерения да влезе в политиката.

Обвинител N1 се появи в пряко включване във Facebook, където предварително подготвен трейлър го представяше като „прокурора на народа“.

Началото на речта му беше насочено срещу „унизителното състояние“ на държавата, за което той уличи „политическата върхушка“ и по-конкретно – управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Той ги обвини за „моралния и икономически срив в родината ни“, за демографската катастрофа и емиграцията, като вкара на едно място теми като „агресивни неолиберални теории и практики, застрашаващи семейството и децата ни“, „унищоженото селско стопанство“ и въпроса за Северна Македония.

„Те върнаха мутрите и мутренските години и страшния ръст на битовата престъпност, те трансформираха милиарадите активи от националното ни богатство“, каза още Гешев.

Гешев каза още, че след като най-после бъде приета оставката му като редови прокурор, ще „застана заедно до хората в името на съхраняването на българската национална идентичност“.

С намек към ключови фрази от речта, с която Симеон Сакскобургготски дойде на власт, Гешев обвини политическите си опоненти в това, че са създали пречки пред инвестициите в „присъщото за българина предприемачество“.

„Най-важното за мен е прекият контакт с хората, да имаме възможността да участваме пряко в държавното управление. Управляващата класа винаги е искала да ограничи това право, но никога България не е била поставяне в такова унизително положение“, настоя той.

Движението му ще е основано на „националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности“ и патриотизъм под мотото „Бог, отечество, семейство“.

Гешев се обяви още за „обединена Европа, но Европа на отечествата, а не на дребни брюкселски чиновници“.

„Като главен прокурор аз знам всичко за всеки в държавата. За съжаление да знаеш всичко за всеки не означава да можеш да го докажеш. И осъзнах, че никоя прокуратура не може да се похвали с кражбите и корупцията, с далаверите, ако те са превърнати в държавна политика. Затова ще изляза на общественото поле и ще се боря с гражданите, с народа да живеем в една по-хубава страна“, обяви още той. Всъщност, Гешев тръгна на „война“ с ГЕРБ едва след като оставката му беше поставена като залог за бъдещото управление.

По думите му Народното събрание се крепи само защото е превърнато в убежище за имунитети.

„Едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси, никой не мисли за България и за народа, това не може повече да бъде търпяно“, каза още Гешев.

Гешев отрече да е бил назначен от Борисов, Пеевски, ГЕРБ и ДПС.

„Ако беше вярно, че Пеевски, Борисов и са ме назначили, в момента щях да си довърша мандата. Причината аз да бъда отстранен и причината за атаките към прокуратурата е, че тя си върши работата в интерес на българските граждани, в интерес на народа“, бе отговорът на бившия главен прокурор.

„Борисов не беше щастлив да стана главен прокурор. Искаше жена да е главен прокурор. и вероятно първите протести пред ВСС са се случили с неговото мълчаливо одобрение“, коментира Гешев. Беше категоричен, че ако зад избора му седяха политици, още щеше да е главен прокурор.

Прякото излъчване във Facebook трябваше да включва отговори на предварително зададени въпроси от журналисти и граждани. Около 30 минути след началото на събитието обаче видеото прекъсна заради предполагаем технически проблем и все още не е подновено.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни