Connect with us

България

Прокуратурата: Арест за кандидат – депутати, разследват ги за купуване на гласове

Публикувана

на

Има задържани кандидат-депутати във връзка с разследването за купуване на гласове по време на парламентарните избори, съобщиха от Софийската градска прокуратура. „Говорим за 5 лица, които са били кандидати за депутати. Двама са задържани с мярка за 72 часа. Един е с мярка за неотклонение „подписка““, обясни административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова по време на брифинг.

Прокуратурата е неутрализирала организирана престъпна група за купуване на гласове, която е финансирана от лице, пребиваващо в страна извън Европейския съюз.

„Групата е използвала пълната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Участниците са привлечени в качеството на обвиняеми, като всички без един са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. По делото е съдействал свидетел, който е получил защита от Бюрото за защита към главния прокурор“, обясни в началото Милева.

Първоначално делото е образувано в Пловдив, но е прехвърлено в прокуратурата в София, тъй като е разследван кандидат за депутат, който към онзи момент е имал имунитет. Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите – 4 април, на територията на цялата страна. Структурата ѝ е била пирамидална. Организаторът е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Същият е поддържал непрекъсната връзка с неформален лидер на партия. Предварително са били закупени мобилни телефони и SIM карти за осъществяване на комуникацията в групата. Организаторът е провеждал конспиративни срещи в София, Карлово, Петрич, Пловдив и други градове.

Участниците са били трима – кандидат за народен представител, бивш кандидат за евродепутат и настоящ общински съветник, както и лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население „Финансирането на групата се осъществявало от лице, което пребивава на територията на страна извън ЕС. Паричните средства от тази страна са били изпращани в Турция, откъдето са транспортирани с мулета до България“, обясни прокурор Панчева.

Купуването на гласове ставало по няколко различни начина. В някои населени места сумата за глас е била 80 лева, а на други – 35, посочи Сийка Милева. Гласоподавателят пускал в урната попълнена бюлетина, а празната, която вземал от секционната избирателна комисия, предавал на застъпника, който попълвал и предавал на следващия гласоподавател.

„Работило се и по т. нар. корпоративна схема. Групата издирвала и установявала връзка със собственици и управители на търговски дружества, на които обещавали пари, за да уговорят своите служители да гласуват за посочената политическа партия. Налични са доказатеслва, че собственик на завод за перилни препарати се е срещал с член на групата. На него му била обещана парична сума, както и съдействие при кандидатстване по европрограми. Налице са и доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаване на документи за самоличност на работници на този завод с обещание те да гласуват“, разказа още Милева.

Другата схема за купуване на гласове минавала през застъпниците. На всеки застъпник се плащали допълнително 100 лв. с уговорката да отведе до урните поне трима гласоподаватели. В края на брифинга обаче представителите на прокуратурата категорично отказаха за разкрият за коя партия са купувани гласове и дали тя има излъчени представители в новото Народно събрание.

 

Ръководителят на СГП Илиана Кирилова даде обобщаваща информация за разследваните престъпления срещу политическите права на гражданите. В момента се водят четири такива дела, по които са разследвани общо петима души лица, които са били кандидати за народни представители. Двама от тях са задържани за 72 часа, един е с подписка, а останалите са задържани под стража.

От прокуратурата уточниха, че има и други досъдебни производства за купуване на гласове, които са в различен етап на разследване. „Анализът сочи известен спад на регистрираните престъпления срещу политическите права на гражданите. Този спад се дължи на предприетите превантивни мерки“, похвали се Сийка Милева.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement