Connect with us

България

Прокуратурата възложи проверка за ментетата в галерия „Структура“

Публикувана

на

Върховна касационна прокуратура е възложила проверка по случая с фалшифицираните произведения на изкуството, които бяха включени в изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“. Прокуратурата е била сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството, съобщават от държавното обвинение.

Според жалбата Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия „Структура“, но е установено, че представляват фалшификати.За да се установят самоличността на фалшификатора и извършените престъпления, Върховната касационна прокуратура е възложила на Генерална дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) да се снемат обяснения от Неделчев, от лицата, с които е контактувал, включително и от антикваря, от когото е закупил произведенията. Колекционерът ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията, за които е подал сигнал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерството на културата, която трябва да отговори на въпроса дали произведенията на изкуството са оригинали или фалшификати. За извършване на процедурата е определен срок от един месец.

В началото на 2019 г. законодателят инкриминира действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични. Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството, се припомня в съобщението от прокуратурата.

Експозицията в галерия „Структура“ бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно стана ясно, че поне десетина произведения в нея са ментета – копирани са работи на чужди автори, някои от тях съвременни, и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев.

Изложбата си бе поставила амбициозната задача „да изследва белите полета в българската история на изкуството”, „да открие възможност за анализ на миналото и за преобръщане на представите за него”…

На 12 юни доц. Ружа Маринска – специалист по проблемите на българския модернизъм и бивш директор на Националната художествена галерия, обяви в интервю за Клуб Z, че „голяма част от показаните творби не са автентични”. Без да посочва произведения и имена, но конкретиката не закъсня.

В петък художникът Антон Стайков разкри във фейсбук, че рисунка с туш от изложбата, с обявен автор Сирак Скитник, е копирана от корицата на английско издание на „Кама Сутра” от 2012 г., дело на френската художничка Малика Фавър.Ден по-късно Клуб Z съобщи, че рисунка с туш на художника Мирчо Качулев (1901 – 1972) се е оказала портрет в профил на холивудската звезда Глен Клоуз, направен от френския графичен артист Кристоф Луи Кибе с псевдоним Киб (Quibe). Известният карикатурист Христо Комарници откри трети фалшификат от същия вид, а „Площад Славейков” намери още две ментета – рисунки уж на Гео Милев и Харалампи Тачев се оказаха прекопирани от творби на различни западноевропейски художници.

На 20 юни изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ беше преждевременно закрита след избухналия скандал.

„Всички картини ще бъдат предоставени от собственика им, колекционера Николай Неделчев, за разследването на случая с откритите фалшификати“, се казваше в съобщение във фейсбук от галерията.

А Николай Неделчев подаде жалба в прокуратурата, че е станал жертва на измама.

„За измамата с картини, експонирани в рамките на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, собственикът на колекцията Николай Неделчев уведоми писмено главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. От компетентните органи са образувани преписки, по които се извършва разследване“, съобщиха тогава още от „Структура“.

Неделчев обясни, че е купил фалшивите картини от антиквариата на Александър Александров на столичната ул. „Цар Асен“ по препоръка на реставратора доц. Стефан Белишки.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement