Connect with us

България

Прокуратурата сезира кмета на София за вила“Аглика“ на Васил Божков

Публикувана

на

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила „Аглика“ на Васил Божков, която се намира в природен парк „Витоша“.

Столичната община трябва да упражни контрол и да потърси отговорност, предвидена в Закона за устройство на територията ( ЗУТ) за строежа на вила „Аглика“, ако има основание за това.

Действията на ВАП са в резултат на доклад от проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), в който се посочва, че са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на ЗУТ. По време на проверката на съществуващата сграда, както и за новоизградените части, не са представени строителни книжа. Няма ги и в архивите на район „Витоша“– СО и на НАГ – СО. Проверката на място е установила, че има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентност на Столичната община.

Общината трябва да провери строителството по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място като се изискат и всички данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове .

ВАП очаква подробен доклад, който да отрази дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер – да се предприемат и действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведомява и ВАП.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.
vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement