Connect with us

COVID-19

Прокуратурата притисна здравния министър за мерките срещу COVID 19

Публикувана

на

Прокуратурата изненадващо реши да се намеси и в противодействието срещу COVID-19 като поиска с остър тон информация и обяснения от служебния здравен министър за ваксинацията, мерките и лекарствата.

С горещи въпроси за взетите мерки срещу разпространението на коронавируса Върховната административна прокуратура притисна здравния министър Стойчо Кацаров.

В официално съобщение, Върховна административна прокуратура (ВАП) аргументира намесата си със закона за съдебната власт и значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от коронавирус. Освен това имало и „множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера“, постъпващи в прокуратурата. Именно заради това, държавното обвинение изискало информация от служебния здравен министър – какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната.

В прокурорското съобщение се посочва, че едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ). Прокурорите питат какво е направено, за да може „до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините“.  Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките, пише още прокуратурата. Тя иска здравния министър да информира „и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели“.

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим. Изискана е информация и за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement