Connect with us

България

Прокуратурата прекрати разследването за „Осемте джуджета“

Публикувана

на

Прокуратурата е прекратила наказателното производство по разследването „Осемте джуджета“, след като е решила, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. Това съобщават авторите на въпросното разследване от организацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

То показа историята на силовото отнемане на бизнеса на Илия Златанов, собственик на асансьорните заводи „Изамет“. Поредица от разкрития на АКФ показаха, че бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото и съпругата му са задействали схема, с която използват връзките си в Специализираната прокуратура и МВР, за да присвояват чужди активи. Разследването е представително за това как с помощта на прокуратурата може да се правят опити за завземане на бизнеси.

 

След близо осем месеца обаче прокуратурата в София е стигнала до заключението, че няма извършено престъпление. Впоследствие обаче два съдебни състава отменят това решение и критикуват дейността на държавното обвинение. Софийският градски съд (СГС) е отменил прекратяването на делото с мотивите, че всъщност има данни за престъпление и прокуратурата трябва да продължи работата си.

От изложеното в съдебния акт на СГС става ясно, че разследването на държавното обвинение е било фокусирано само върху описаната среща на 8 април 2020 г., в която Златанов е бил заплашен с убийство.

„Поради противоречивите показания на различните участници в нея, прокурорът е счел за невъзможно да установи по категоричен начин случилото се в действителност. На обратното мнение обаче са съдиите от СРС и СГС, според които е било възможно и събиране на контролни доказателства за проверка на различните версии с цел кредитиране на една от тях, което не е сторено от ръководещия разследването прокурор“, посочват от „Антикорупционен фонд“.

Така всички останали обстоятелства, разкрити в „Осемте джуджета“, включително поведението на всички замесени длъжностни лица от прокуратурата по време на целия казус и всички конкретни предполагаеми престъпни действия спрямо семейство Златанови, са оценени като изначално негодни да предизвикат наказателно разследване или евентуално са се разследвали, но в пълно информационно затъмнение от друга прокуратура, обясняват от неправителствената организация.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement

Популярни