Connect with us

България

Прокуратурата поиска да свали имунитета на Кирил Петков

Публикувана

на

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков – бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Искането на държавното обвинение провокира реакция от бившия началник на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

„Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма“, написа тя в профила си във Фейсбук.

В края на октомври 2021 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен указът, с който президентът Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство.

Самият Петков искаше на два пъти да обясни за канадското си гражданство пред конституционните магистрати, като бъде конституиран като заинтересована страна, но получи отказ. Неговата позиция е, че не е нарушил законите на страната, но според решението на КС той е бил канадски гражданин, когато е станал служебен министър на икономиката.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ не е канадски гражданин официално от датата 20 август 2021 г. С двойно гражданство той е бил през пролетта на същата година, когато президентът го назначи на поста в служебния кабинет.

На 16 декември 2021 г. на брифинг ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, ръководителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова обявиха, че държавното обвинение няма да образува досъдебно производство срещу Кирил Петков по казуса с канадското гражданство при встъпването му в длъжност като служебен министър на икономиката, тъй като няма данни за извършено престъпление.

Това е поредното искане за сваляне на имунитет на народен представител от 49-ото Народно събрание. Досега главният прокурор е поискал официално защитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради делото за „Барселонагейт“, а в понеделник поиска и тази на двама депутати от „Възраждане“ заради дело за хулиганство. Гешев обаче отказа предложението на Софийската градска прокуратура и остави поискания имунитет на Делян Добрев от ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни