Connect with us

България

Прокуратурата подновява всички стари проверки срещу Пеевски

Публикувана

на

През годините спрямо бившия депутат от ДПС Делян Пеевски са извършвани редица проверки и предстои същите да бъдат отново анализирани. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6-те лица с наложени санкции от САЩ, допълни тя.

Преди два дни Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент наложиха санкции заради корупция спрямо бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и екссекретаря на агенцията Красимир Томов.

Милева обяви, че относно лицето Васил Божков освен повдигнатите му 18 обвинения, са налице и няколко преписки в Специализираната прокуратура. Изчаквало се приключването на разследването им, за да се прецени дали те могат да се присъединят към предишните обвинения или да му се повдигнат нови.

„За Манолев, Харалампиев и Томов – Окръжна прокуратура – Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, заяви Милева. Пълна проверка щяла да бъде извършена и спрямо Илко Желязков.

„Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организиранта престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт“, каза Милева.

Милева съобщи още, че е образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура за твърденията за незаконно подслушване. По делото вече са разпитани 11 свидетеля, изискана е информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ДАНС. От получените отговори било установено, че няма подслушване на политически лица, имащи отношение към парламентарните избори от април месец тази година. „По делото е сезирано и Бюрото за контрол на СРС, което е независим държавен орган. Изискана е информация имало ли е нарушение при издаването на разрешения за използване СРС. Очакваме резултатите от проверката“, обяви говорителят.

Веднага след това Милева предупреди, че  „разгласяването на класифицирана информация е тежко умишлено престъпление“. „Всеки един български гражданин, който има подобна информация, трябва да сезира компетентните органи. Прилагането на СРС задължително става след одобряване на съдия“, натърти Милева.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement