Connect with us

България

Прокуратурата: Кристиян „ровел“ за Делян Пеевски, премиера и др. във файл „Търсене за бивол“

Публикувана

на

Прокуратурата публикува детайли от разследването срещу Кристиян Бойков след анализ на декриптираната информация от служебния му компютър.

Бойков беше обвинен за това, че е пробил базата данни на НАП, след което е разпространил придобитите файлове сред медиите.

От прокуратурата твърдят, че разполагат с доказателства за това, че Бойков е притежавал тези данни между 10 и 12 юли – три дни преди публикуването им в интернет. На служебния му компютър са правени търсения с „единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“.

Дружеството „Авиора консулт“ е собственост на адвокат Александър Ангелов, който беше пълномощник по провалената сделка на Делян Пеевски за покупката на „Химко“ – Враца през 2016 г. Името на Ангелов присъстваше и в списъците с посетители в централата на КТБ при Цветан Василев, а банкерът го определяше като „посредник на Пеевски“ в опитите за разделяне на активите на КТБ преди фалита на банката.

Според съобщението на прокуратурата: „Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице“.

Не се посочва самоличността на „другото лице“.

„В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества“, се казва още в информацията на прокуратурата.

Разследващите твърдят, че „на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите (от 16 юли, б.р.), чийто автор се представя за „анонимен руски хакер“.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни