Connect with us

България

Прокуратурата: Фирми на Васил Божков работили с Русия и Пригожин

Публикувана

на

Софийският градски съд решава дали бизнесменът Васил Божков да остане в ареста за постоянно. 

Доведоха обвиняемият с белезници в съда за гледане на мярката му. Той се завърна в България вчера и беше задържан още на летището в София.

Фирми на Васил Божков са свързани с руснаци, които са санкционирани от Европейския съюз след началото на войната в Украйна. Сред тях е и свързана с Евгений Пригожин компания.

Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гарбер от „Роснефт“ бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов.

Фирмите на българина били офшорни, а Божков ги управлявал чрез компании в Швейцария. Помагал му Георги Попов, който също е обвинен по делото за данъчни измами. Това е станало още след „незаконното анексиране на Крим от Руската федерация“, обясни в Софийския градски съд прокурор Ангел Кънев. И посочи, че санкционираният руснак Адам Миклер искал да инвестира в хазарт. Божков и Попов го поздравили за анексирането на Крим и започнали да движат бизнес дела заедно. Алексей Гардер бил друг санкциониран, с когото двамата поддържали отношения. Той бил шеф на санкционирана компания.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

Бизнесменът и поддържал активна връзка по имейл с ръководителя на Вагнер до смъртта му преди няколко дни.Комуникацията между двамата започнала преди три години и половина.

Според прокурор Ангел Кънев има данни, според които той активно е комуникирал и с лица от България заемащи висши държавни длъжности и народни представители.

Той поиска Божков да остане в ареста по делото, свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

По разследването има и секретни доказателства, затова част от него ще бъде при закрити врата.

Кънев добави, че срещу Божков има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.

„По принцип нямам какво да кажа. Прокуратурата може да иска, каквото си иска“, каза Божков в залата.

Според Софийската градска прокуратура има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, ако е на свобода, има възможност да се укрие. До този извод стигат, защото Божков не е бил открит на нито един от известните му адреси и е очевидно, че не се е крил.

Очаквайте подробности!

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни