Connect with us

България

Проф. Спасов блокира вписването на новото ръководство на болница „Лозенец“

Публикувана

на

Вписването на новото ръководство на болница „Лозенец“ в Търговския регистър е спряно. Причината е съдебен иск от освободения директор проф. Любомир Спасов. Това става ясно от документ, който bTV е получила от адвоката Мария Шаркова.

Според юристи това може да блокира работата на лечебното заведение. След тази реакция от страна на Спасов не е ясно кой ще ръководи болницата до вземането на окончателно решение от съда.

Искът е подаден след като здравният министър д-р Стойчо Кацаров освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс. В състава на новото ръководство на бившата Правителствена болница влизат доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

НЗОК даде болница „Лозенец“ на прокуратурата заради отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата установи и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата върна 238 667.00 лв лева с обяснението, че станала техническа грешка, но в хода на проверката са установени още злоупотреби, за които НЗОК подаде иск за 135 856. 60 лв.

Проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установила, че документите на донорите и реципиентите са били фалшифициране, за да бъде доказана роднинска връзка между тях. По закон у нас донори на органи могат да бъдат само хора, които са в близка родствена връзка с нуждаещия се от трансплантация.

Разследване на „Капитал“ показа, че бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов и службите са знаели за незаконните трансплантации в „Лозенец“ още от октомври 2020 г., но не са предприели нищо.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement