Connect with us

България

проф. Анастас Герджиков: Не съм партиен кандидат. Ако сме обединени наистина, само тогава ще има смисъл

Публикувана

на

67 представители на всички сфери на обществения живот в страната участват в Инициативния комитет, който днес официално ще издигна кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на полковник Невяна Митева за президент и вицепрезидент.

„Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас в даден момент трябва да плати цената за това, което е получил от родината, приятелите, сънародниците. Не съм политик и не мисля да говоря като политик. Предполагам, че няма и да се превърна в това. Аз съм българин като вас, който е готов да помогне за обединението ни – нямам предвид политиците и партиите, а хората и нацията. Моята цел да е върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на българите и както казва Конституцията – за единството на нацията.“

Така изложи мотивите си за президентския пост проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, при срещата на Инициативния комитет, който го издига като независим кандидат.

Той заяви, че е независим.

„Не съм партиен кандидат, не съм партиен член, няма как да съм привърженик на определена партия, особено ако бъда избран за такъв обединяващ пост. Затова очаквам подкрепата на всички български граждани и да си протегнем ръце, за да се спасим от тази ситуация. Омраза между партиите, три пъти избори, разпокъсан парламент. Трябва да постигнем обединение поне по основните дни. Обединени в парламента не означава всички партии да станат едно. Идеята на партиите е да представляват част от българското общество. Обединението не означава да се съберат добрите и лошите, честните с непочтените, а поне да се разбираме по темите, по което има консенсус в българското общество, а не се стига до политизиране, поради което партиите не могат да се разберат“, посочи той

Проф. Герджиков обеща, че няма да водят компроматна война. „Слогънът „Наистина обединени“ означава, че ако сме обединени наистина, само тогава ще има смисъл“, аргументира се той.

Вярвам, че е дошло време за истинско обединение – нека бъдем любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България, каза издигнатата от Инициативен комитет за вицепрезидент полк. Невяна Митева, по време на представянето на  кандидатпрезидентската двойка в НДК.

„Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Благодаря на Бог, че се радвам на три прекрасни деца, силен, смел и любящ съпруг. Така се разви животът ми, че още от дете спортът ме научи на ред, дисциплина и себераздаване, с които постигнах резултати и национални рекорди“, каза още полк. Митева.

Тя припомни, че повече от три десетилетия служи на различни длъжности в Българската армия.

„Взех решение да се включа в изборите за президент и вицепрезидент, защото вярвам, че е дошло време за обединение – истинско и то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Можем да вървим само напред заедно“, допълни тя.

„Поканата на проф. Герджиков към мен е огромна отговорност. Добротворчеството ще продължава да бъде първостепенна кауза за мен“, обеща Митева.

Кой попадна в Инициативния комитет?

Председател на комитета е бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. Сред подкрепящите официално кандидат-президентската двойка са професорите Боян Биолчев, Вили Лилков, Румяна Коларова, Милена Стефанова и Владимир Атанасов. В Инициативния комитет са ректорите на 7 университета в страната, сред които Икономическият във Варна, Медицинският в Плевен, Тракийският,  Аграрният университет в Пловдив и Шуменският.

В списъка са социалният антрополог Харалан Александров, писателят и драматург Стефан Цанев, сценаристът Юрий Дачев, директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, на театър „София“ – Иреней Константинов, актьорите Филип Аврамов и Тончо Токмакчиев. В инициативния комитет са редица музиканти и певци, сред които Милена Славова, Михаил Белчев, Никола Коцев, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров. В подкрепа на кандидат-президентската двойка Герджиков – Митева са се обявили олимпийската шампионка Стойка Кръстева и кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement