Connect with us

Бизнес

„Продължаваме промяната“ предлага криминализиране и глоби за доплащане на ръка

Публикувана

на

В рамките на преговорите за политиката на бъдещия кабинет, днес „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ разискват предложенията си в социалната политика. Идеите бяха щедри, но за осигуряване на средствата за това почти не стана дума. Част от партиите бързат с въвеждането на краткосрочни антикризисни мерки. Когато се стигна до уточняване на точките, по които има разбирателство, Асен Василев, който води преговорите от името на „Продължаваме промяната“, предупреди, че част от предложенията няма как да влязат в бюджет 2022 г.

Асен Василев избра да акцентира върху необходимостта от засилване на контрола в социалната система. Едното му предложение е социални помощи да не се дават на лица, които не са трудоспособни. „Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи“, каза Василев. Второто му предложение е да се въведат големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално декларираните заплати, като те ще важат не само за работодателите, а и за счетоводителите, които обслужват тази практика, и за самите лица.

Асен Василев и представителите на БСП влязоха и в противоречие за максималния осигурителен доход. Според социалистите той трябва дори в някакъв момент да отпадне, с което съпредседателят на „Продължаваме промяната“ не се съгласи.След диалог бе записано максималният осигурителен доход да бъде обвързан с коефициент към средната работна заплата, като дебатът ще продължи и утре на панел „Финанси“.

Асен Василев смята, че пенсиите трябва да се изчисляват индивидуално, а не през общ коефициент. 

Георги Гьоков настоява, че преизчислението трябва да е със средноосигурителния доход от 2018 г., но Василев му отговори, че това ще изкриви пенсионната система.

Мика Зайкова поиска да бъде предвидена актуализация на пенсиите на всеки 5 години.И по тази точка не се взе окончателно решение, а бе прието, че през следващите 6 месеца ще се прави анализ за справедлива индексация и актуализация на пенсиите. Ще се прави и пълен анализ на пенсионната система.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement