Connect with us

България

Президентът заплаши бюджет 2024 с вето, „ако не бъде озаптен“ Асен Василев

Публикувана

на

Президентът Румен Радев заплаши в понеделник да наложи вето на Бюджет 2024, ако „парламентът не озапти министъра на финансите“. Държавният глава остро възрази върху продажбата на държавни земи, и срещу товаренето на „Булгартрансгаз“ с допълнителни разходи. Оказа се обаче, че потенциалната продажба на земи от Държавния поземлен фонд е само идея, по която е воден дебат, но не е влезнала в бюджета за следващата година, нито в бюджетните прогнози да следващите години. Вноската върху вноса и транзита на руския газ у нас бе прехвърлена за плащане от „Булгартрансгаз“ върху „Газпром“, а относно натрупаните вече данъчни задължения от газовия оператор за 260 млн. лв. до преди промяната се водят разговори за решаване на проблема.

„Досега президент не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант“, каза Радев пред журналисти в Бургас.

Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд, смята президентът.

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“, каза още Радев.

Продаването на държавни земи е обсъждано, но не е част от приходите на бюджета

Цялата история за потенциалната продажба на държавна земя стартира от съгласувателно писмо по бюджетната процедура, което е публикувано на сайта на Министерство на земеделието.

В него директно пише – „По отношение на посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г., обръщам внимание на следното – Прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в предложената рамка за бюджет на МЗХ за 2025 г. е в размер на 340 млн. лв. За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 000 дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд“.

Ведомството на Кирил Вътев се обявява против и припомня, че по закон тези земи се използват за обезщетяване на собствениците, чиито имоти не могат да бъдат възстановени, поради проведени мероприятия, както и за обезщетяване български граждани, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавен дълг. А също така и за дългосрочно отдаване под наем и аренда, като ежегодно приходите са приблизително 90 млн. лв.

В крайна сметка тази продажба засега не е заложена в бюджета или в бюджетната прогноза за близките години.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева, която в петък категорично се обяви против идеята за продажба на държавни земи, в  понеделник по БНР вече посочи, че идеята не е факт, а по нея се води само дебат.

„При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица“, каза Танева пред БНР.

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“, добави той.

Своеобразното мито върху вноса и транзита на руския газ от 20 лв./МВтч бе въведено на 13 октомври и още тогава президентът предупреди, че това може да фалира „Булгартрансгаз“, защото държавния оператор бе данъчно-задълженото лица да внася парите от тази вноска. Тогава Радев даде енергийната вноска на Конституционния съд, заради което бе обвинен от финансовия министър Асен Василев, че извършва срамна защита на „Газпром“. Все пак парламентът промени изискванията и след 20 ноември вече средствата ще трябва да се плащат от директно от „Газпром“, но остава проблемът с неплатените досега от руския газов концерн около 260 млн. лв. за периода от 13 октомври до 20 ноември 2024 г., които стоят като задължение на „Булгартрансгаз“.

В отговор на въпрос Радев изрази благодарност към всички екипи от различни структури и звена от Българската армия и доброволци, „които не чакаха указания от изпадналата в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справяне с тежкото положение“.
Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра, каза още той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни