Connect with us

България

Президентът: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година

Публикувана

на

Третият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство ще бъде връчен след Нова година, за да може, ако той не бъде реализиран, предсрочните избори да се състоят през март. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултацията с „Демократична България“ за възможностите за съставяне на редовен кабинет. Засега най-обсъжданата дата за нови предсрочни избори е 12 март, а ако се стигне до такъв сценарий, парламентът трябва да бъде разпуснат най-късно на 13 януари.

Вероятността за съставяне на кабинет с мандат на ГЕРБ изглежда все по-слабо вероятна, след като цялата минала седмица мина под знака на конфликта за извънредните промени в Изборния кодекс.

ПП и ДБ вече дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителство на най-голямата парламентарна група и вместо това предлагат вариант за управление с кабинет на малцинството с втория мандат.

Христо Иванов заподозря в петък, че с координираните си действия по Изборния кодекс ГЕРБ, БСП и ДПС тестват общественото мнение за съставяне на широка коалиция.

Последни по ред в консултациите трябва да бъдат представителите на „Български възход“ на Стефан Янев – бивш секретар по сигурност и отбрана на Румен Радев и двукратен бивш служебен премиер в негови правителства.

Президентът беше разкритикуван от БСП, че забавя умишлено хода на процедурата по избор на ново редовно правителство, докато преговорите за мнозинство всъщност не се провеждат.

Радев обясни мотивите си с това, че евентуално бързо разпускане на 48 Народно събрание би довело до организиране на предсрочни избори в края на януари или началото на февруари – неподходящ период и за избирателите, и за партиите, и за администрацията.

Консултациите при президента преминаха под мотото  – Военната помощ за Украйна 

Докато Радев атакува ДБ заради позицията им в полза на бързо и съществено предоставяне на въоръжение на Киев, Христо Иванов поиска от президента да обясни защо не е свикал КСНС, ако смята, че подкрепата за Украйна щяла да вкара България във война.

Фразата „Крим е руски“ тежи на българската позиция„, напомни Иванов, след като в продължение на 30 минути беше подлаган на натиск от страна на Радев.

„Анексирането на Крим е нарушение на международното право. Но откъде излитат руските самолети и ракети? От Крим. Не може да се пренебрегне този факт“, репликира Румен Радев, който реши да се хвали с това, че всички специалисти по национална сигурност около него са „завършили американски академии„, а „кохортата от експерти около вас са завършили съветски академии“.

„Националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации, изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, а не пустословие“, обяви Радев по време на срещата.

Той цитира конкретно изказване на депутата от ДБ Ивайло Мирчев за това, че Нидерландия може да „подари“ F-16 на България в замяна на изпращане на МиГ-29 за Украйна.

Радев използва случая, за да обяви, че му е „трудно да си представи, че български народен представител може да роди подобни мисли, но те обясняват защо доверието в институциите се срива“, и реши да търси отговорност от 8-месечното управление на кабинета „Петков“ за забавената модернизация на армията.

Христо Иванов отхвърли неговите критики и коментира, че пасивната позиция на България спрямо руската агресия от години „обслужва интересите на Путин“.

Иванов върна удара, като напомни на Радев за собствените му колебания по отношение на руския натиск върху Източна Европа.

След 24 февруари трябва да застанем на една страна и не може повече да плашим хората с това, че ако заемем съюзническа позиция, това щяло да ни вкара във война„, каза той.

„Всички елементи на превъоръжаването са политически процеси – тежат аргументите как носим нашата съюзническа отговорност. Никога не сме казвали „Първо даваме, после получаваме въоръжение“. Лошото е, че поредица от правителства отказваха да са активни, затова се намеси парламентът“, каза той.

„Ако вие твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че ако имате такава информация, трябваше да свикате КСНС и да ни запознаете с тази информация?“, попита Иванов.

Иванов критикува службите за сигурност, че на последното заседание на консултативния съвет по национална сигурност са прозвучали „нотки на успокоение, че няма да има война“ – а само 10 дни по-късно Путин нападна Украйна.

Той обърна внимание, че текстовете в декларацията на Народното събрание са предварително съгласувани с Министерството на отбраната, оглавявано от бившия главен секретар на Радев.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement