Connect with us

COVID-19

Президентът: След насажданата паника българите излизат от състояние на хипноза

Публикувана

на

Ако държавата не се намеси навреме, последствията от COVID-19 може да са по-опустошителни от самия вирус. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“, която се провежда по негова инициатива.

„Българите излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво действително се случи, защо събитията се развиха по този начин“, каза президентът.

По думите му, въпросите са какви ще са последствията, как ще влияят на живота ни и как трябва да се продължават всички взети до този момент мерки. Държавният глава уточни, че неговата цел е да се инициира дебат не просто за последствията от COVID-19, а какво е необходимо като системи и реформи и какъв тип управление е необходим. За това обаче щяло да се говори на следващата дискусия, през юни.

Според Радев има три условия за ефективност на мерките срещу коронавируса. Първо – да са навреме. Второ – достъпност. Трето – безвъзмездност.  Не колко си дал, а къде, как и защо си дал всеки лев, обобщи той.

Ако не успеем да овладеем тенденцията на неравенството, рискуваме дълбоки разломи, ескалираща престъпност, предупреди президентът. Затова, според него, е важно да има споделен опит с Европа – защото сме отворена икономика и когато закъсняваме с мерките, рискуваме да има повишаване на емиграцията и нов демографски срив.

Като положително, Радев отчете обединението в обществото. Той благодари на всички, показали здрав разум.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че трябва да спазваме тези мерки, които са разумни. Нямало обаче „елементарна програма“ , стъпка по стъпка какво ще се случва – и в здравен, и в икономически аспект. Затова тя настоява да се сформира Икономически щаб от правителството.

Йотова заяви, че съветът към икономическия министър Емил Караниколов не се бил събирал от септември миналата година, както и че било достатъчно да се видят стенограмите от заседанията на Министерския съвет, за да стане ясно, че няма защита с аргументи на важни предложения.

„Опасността не е отминалата, трябват много по-отговорни решения“, изтъкна вицепрезидентът и добави, че „едва ли ще се справим“ системно при завръщане на пандемията.

„Все още имаме един зам.-здравен министър (бел. ред. – Жени Начева), който препоръча да се затворят общинските болници“, отбеляза вицепрезидентът.

Йотова призова за пределна цена на определени продукти и  за пълна отчетност за харченето на пари заради COVID-19 от държавата.

В събитието, инициирано от държавния глава, участват икономисти, финансисти, социолози и юристи. Форумът е открит за въпроси на гражданите, които ще имат възможност да ги отправят чрез социалната мрежа Фейсбук. На въпросите по темата на събитието ще бъде отговорено от участниците в експертната дискусия.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement