Connect with us

България

Президентът ще свика 49-я парламент в „първия възможен ден“

Публикувана

на

Президентът Румен Радев призова партиите да не губят и ден, а да започнат да мислят как да съставят правителство. Той обаче отказа да коментира дали изобщо вижда възможности за такова, като остави отговорността на тях.

Държавният глава изрази готовност да свика 49-ото Народно събрание още в „първия възможен ден“. По думите му, това ще стане едва след като изтече законовата процедура за изборите и Централната избирателна комисия  обяви поименния състав на новия парламент.

„Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. И аз се надявам този парламент да заработи по-скоро, защото България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза“, каза той пред журналисти.

От думите на президента не стана особено ясно дали той е склонен отново да даде повече време за разговори между партиите в опитите им да съставят редовен кабинет. Радев се оплака, че е направил това след предишните избори на 2 октомври, а партиите са излезли с претенции, че президентът разтяга процедурата, защото „иска да управлява със служебно правителство“.

„Нека да заработи Народното събрание. Това ще бъде показателно как ще се развива рулетката с мандатите. Аз вярвам, че партиите вече са в диалог, така че да търсят устойчива формула за съставяне на редовно управление“, допълни той.

Твърденията му обаче до известна степен контрастират реакциите на двете най-големи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които засега запазват мълчание около резултатите от изборите. Радев заяви, че той не отговаря за тяхното мълчание и дори даде задачи на партиите в следващия парламент, като ги призова да се обединят около приемането на държавния бюджет и законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни