Connect with us

България

Президентът сформира нов орган: Съвет за стратегическо развитие

Публикувана

на

Държавният глава Румен Радев направи отчет за  работата си заедно с вицепрезидента Илияна Йотова в гербовата зала на президентството. Изявленията на двамата бяха предавани на живо в страницата на институцията във „Фейсбук“.

Президентът обяви, че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България.

В него ще участват интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, които ще предложат алтернатива на „институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“. Съставът му ще бъде обявен с указ в следващите дни.

Корупция, скандални обществени поръчки, лобистко законодателство, липса на промяна на живота на хората към по-добро, растящи бедност и неравенство, чувство за безпътица, демографска катастрофа, бяха само част от неговите критики.

Както и в предизвикалото противоречиви коментари новогодишно обръщение към нацията, Радев заяви, че 2018-та е била „година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните ценности“. Допълни, че в нея президентската институция често била „последна преграда пред лобизма и безотговорни политически действия“.

Очакванията на обществото са за неотложни всеобхватни спасителни мерки за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живост и за излизане от демографската безпътица, каза президентът. Той се обяви за радиална промяна на политическата среда и стила на управление: „Историята е показала, че закърняването не демокрацията води до създаването на тесен елит, който трансформира властта в облаги и ги влага в още власт, като така бетонира властта си и порочният кръг се затваря“, заяви държавният глава. Той допълни, че следствията са бедност, незадоволителен темп на развитие, чувство за безпътица, демографска катастрофа.

„Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване, последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво, все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане“, заяви президентът, според когото законадателният процес елиминира гражданското участие.

Сривът на доверието и противоречията в управляващата коалиция блокират възможностите за конструктивни реформи. Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват и размер на разпределяне на публичните средства, каза още президентът.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни