Connect with us

България

Радев нареди на служебния кабинет: основна задача борба с бедността

Публикувана

на

Президентът Румен Радев постави задачите и приоритетите пред новото старо служебно правителство, в което премиер отново е Гълъб Донев, а всички министри, с изключение на Велислав Минеков, запазиха постовете си. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 той похвали министрите за свършената работа, очерта продължението на приоритетите и ги предупреди да се поддават на предизборните провокации, каквито да очакват ежедневно.

С много комплименти за свършената работа, както и атаки срещу парламентарните формации, президентът Румен Радев посрещна днес на „Дондуков“ 2 членовете на служебното правителство, които преназначи на постовете им.

Единственото ново попълнение в кабинета, от който държавният глава очевидно се чувства силно доволен, е Найден Тодоров. Директорът на Софийската филхармония стана културен министър на мястото на Велислав Минеков. На последния Радев изрази благодарността си, защото „се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата и за развитието, и за отстояването на българската култура у нас и в чужбина“, както се изрази президентът.

В словото си Радев започна с описание на наследството, оставено на служебното правителство от кабинета „Петков“. Той недвусмислено показа, че го смята за извънредно тежко с фрази като „блокирани институции, подивели цени, одобрени европейски програми за нула лева, интерконектор в насипно състояние“ и много други подобни. „Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате наследените кризи, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната“, похвали президентът работата на своите министри. Като пример очаквано посочи бурната дейност, която заедно с кабинета той разви в енергийната сфера, където, по неговите думи, „само за няколко месеца бе извършен истински скок“.

В същото време, държавният глава наблегна, че цените на стоките от първа необходимост продължават да растат, а българите – да обедняват. Затова открои като основни приоритети на правителството в бъдеще гарантиране на покупателната способност на хората, борбата с обедняването и подкрепата за най-уязвимите групи от населението. Подчерта, че правителството трябва усилено да продължи, също така, работата по модернизацията на армията – друга задача, която живо интересува президента.

Радев използва случая, за да удари по Народното събрание и големите политически формации. „Очаквам и да продължите усилията за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми, и невъзможността, или нежеланието, да вземе необходимите решения, внесени от вас“, посочи той. Предупреди хората си също, че ще станат мишена на политиците по време на предизборната кампания. „Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната ни. Най-вероятно част от участниците в кампанията ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали и да си приписват вашите успехи“, изтъкна той. И ги посъветва да не се намесват в кампанията, и да не вземат страна.

 

Гълъб Донев, отново като служебен премиер, пък наперено обяви, че е „готов за втория сезон на политическия Сървайвър“. И той заподозря, че кабинетът ще бъде обвиняван за неслучили се реформи от политиците. Като приоритет открои подготовката на изборите и обеща подкрепа за изборната администрация, която трябва да се справя с новите правила, наложени от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Накрая се закани, че с колегите му ще бъдат „безкомпромисни с лъжите“ – тоест, с нападките по техен адрес.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни