Connect with us

България

Президентът Радев: Користните интереси са по-силни от имитацията на реформи

Публикувана

на

Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно вота на недоверие срещу правителството.

Според него проблемът е, че управляващите нямат една, а две програми.

„Първата, официалната, като управленската програма на кабинета и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълнява със спорна ефективност и като количество, и като качество. Защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в оня запис – програмата за превземане на кадровите лостове на властта и за захранването на нашите фирми. И още по-тежко, най-жизненоважната част в тази неявна програма – това е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване“, коментира Радев.

И допълни:

„Всичко това се маскира зад едни шумни ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция. Явно това е решението от вчера на Народното събрание – ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора“.

Държавният глава коментира кризата в Близкия изток
Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Своевременната реакция на ООН и на цялата международна общност, за да има деескалация, е много важна“. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев относно конфликта „Хамас“ – Израел. “Очакваме двете страни да проявят разум, сдържаност, за да се избегне следваща ескалация, която да доведе до трудно обратими последици”, каза още Радев.
Според Радев и сега има военнослужещи по нашата граница с Турция, като при нужда ще бъдат изпратени още. На въпроса дали евентуалната бежанска вълна ще попречи на влизането ни в Шенген Радев припомни, че е трябвало да влезем на 1-ви октомври. “Затова очаквам много по-активни действия от страна на кабинета по взаимодействието с нашите партньори”, каза президентът.
Той подчерта, че е необходимо технологично обновяване на службите за сигурност, на Гранична полиция, на Въоръжените сили, но най-вече се нуждаем от концептуално обновяване. “Това са нови форми, нови способи за водене на военни действия, изобщо нова организация на структурата за сигурност”, отбеляза държавният глава.Държавният глава участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Военномедицинската академия днес.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни